Een artikel van de Amerikaanse onderzoeksjournalist Bill Dedman licht een tipje van de sluiter op, hoe de geheime dienst bin Laden op het spoor kwam. Al voor de aanslagen van 11 september 2001 stond bin Laden bij de Amerikaanse geheime dienst bekend als gevaarlijk en uit te schakelen doelwit. Maar zo ver kwam het toen niet.

Loopjongen

Na 11 september dook bin Laden onder. In de herfst van 2010 kregen de Amerikanen bin Laden dan in het vizier en dit vooral dankzij gesprekken met gevangenen. Die bezorgden de Amerikanen informatie over 1 specifieke loopjongen die het vertrouwen van bin Laden genoot. In 2007 kregen ze de naam van de koerier, in 2009 ontdekten de Amerikanen waar in Pakistan de koerier werkte. De vertrouweling van bin Laden werkte nooit alleen maar steeds met zijn broer. In augustus 2010 vond de geheime dienst de woonst van de broers.

Het erf had alles om een terrorist te herbergen: afgelegen, gebouwd in 2005, omringd door hoge muren en slechts twee ingangen, geen telefoon en internet.

De geheime dienst leerde dat buiten de families van de 2 broers er nog een 3de familie woonde. Gelet op de beveiliging en de omgeving kon dit niemand anders zijn dan bin Laden met zijn jongste vrouw. De informatie werd met geen enkel ander land gedeeld.

Militaire operatie De Amerikaanse operatie verliep volgens hoge ambtenaren binnen de VS-administratie volledig volgens plan. Onder de Amerikanen die aan de operatie meewerkten vielen geen slachtoffers. De operatie zou hooguit 40 minuten geduurd hebben. Helikopters stonden klaar om iedereen te evacueren.

Bin Laden zou volgens de ambtenaren deelgenomen hebben aan het vuurgevecht. Ook bin Ladens zoon en de 2 loopjongens werden gedood. Een vrouw stierf toen ze als menselijk schild werd gebruikt. Het is nog onduidelijk of de vrouw van bin Laden tot de slachtoffers behoort.

Veiligheidsmaatregelen opgevoerd

De Verenigde Staten laten weten zorg te zullen dragen voor het lichaam van bin Laden en de islamitische tradities niet te zullen miskennen. De veiligheidsmaatregelen worden opgevoerd na de dood van de meest gezochte terrorist ter wereld. (INM)

Een artikel van de Amerikaanse onderzoeksjournalist Bill Dedman licht een tipje van de sluiter op, hoe de geheime dienst bin Laden op het spoor kwam. Al voor de aanslagen van 11 september 2001 stond bin Laden bij de Amerikaanse geheime dienst bekend als gevaarlijk en uit te schakelen doelwit. Maar zo ver kwam het toen niet. Loopjongen Na 11 september dook bin Laden onder. In de herfst van 2010 kregen de Amerikanen bin Laden dan in het vizier en dit vooral dankzij gesprekken met gevangenen. Die bezorgden de Amerikanen informatie over 1 specifieke loopjongen die het vertrouwen van bin Laden genoot. In 2007 kregen ze de naam van de koerier, in 2009 ontdekten de Amerikanen waar in Pakistan de koerier werkte. De vertrouweling van bin Laden werkte nooit alleen maar steeds met zijn broer. In augustus 2010 vond de geheime dienst de woonst van de broers. Het erf had alles om een terrorist te herbergen: afgelegen, gebouwd in 2005, omringd door hoge muren en slechts twee ingangen, geen telefoon en internet. De geheime dienst leerde dat buiten de families van de 2 broers er nog een 3de familie woonde. Gelet op de beveiliging en de omgeving kon dit niemand anders zijn dan bin Laden met zijn jongste vrouw. De informatie werd met geen enkel ander land gedeeld. Militaire operatie De Amerikaanse operatie verliep volgens hoge ambtenaren binnen de VS-administratie volledig volgens plan. Onder de Amerikanen die aan de operatie meewerkten vielen geen slachtoffers. De operatie zou hooguit 40 minuten geduurd hebben. Helikopters stonden klaar om iedereen te evacueren. Bin Laden zou volgens de ambtenaren deelgenomen hebben aan het vuurgevecht. Ook bin Ladens zoon en de 2 loopjongens werden gedood. Een vrouw stierf toen ze als menselijk schild werd gebruikt. Het is nog onduidelijk of de vrouw van bin Laden tot de slachtoffers behoort. Veiligheidsmaatregelen opgevoerd De Verenigde Staten laten weten zorg te zullen dragen voor het lichaam van bin Laden en de islamitische tradities niet te zullen miskennen. De veiligheidsmaatregelen worden opgevoerd na de dood van de meest gezochte terrorist ter wereld. (INM)