"Het is waar dat mijn plan radicaler is, misschien moeilijker", zei François Fillon, die premier was onder gewezen president Nicolas Sarkozy en in het verleden aangaf de Britse 'Iron Lady' Margaret Thatcher te bewonderen. Tijdens het debat beschuldigde de 62-jarige Fillon journalisten er verschillende keren van een karikatuur te maken van zijn voorstellen.

Fillon scoorde buiten verwachting goed tijdens de eerste ronde, en is dan ook de grote favoriet voor de tweede ronde van de voorverkiezingen die dit weekend plaatsvindt. De kans is groot dat de winnaar van deze voorverkiezingen het tegen Marine Le Pen zal moeten opnemen in de tweede ronde van de presidentsverkiezingen van 2017, aangezien links niet erg sterk staat.

'Dichtbij een opstand'

"Ons land staat dichtbij een opstand", zei Fillon over de opkomst van extreemrechts en het sociaal protest van het voorjaar tegen een hervorming van het arbeidsrecht. Om daaraan te ontsnappen wil hij een "psychologische klik" creëren met een een herziening van onder meer de arbeidswetgeving, de pensioenen en investeringen. Zo wil hij "aan de Fransen maar ook aan de buitenwereld" tonen dat Frankrijk kan hervormen. Zijn 71-jarige tegenstander Alain Juppé, die van 1995 tot 1997 premier was, viel Fillon niet frontaal aan maar pleitte voor "diepgaande, geloofwaardige hervormingen (...) zonder brutaliteit". Juppé uitte wel zijn bedenkingen bij de plannen van Fillon om de arbeidsduur van ambtenaren te verhogen. Fillon beschuldigde hem ervan de zaken niet echt te willen veranderen. "Hij wil ze verbeteren, maar ik ben er niet van overtuigd dat dat zal volstaan."

(Belga/RR)

"Het is waar dat mijn plan radicaler is, misschien moeilijker", zei François Fillon, die premier was onder gewezen president Nicolas Sarkozy en in het verleden aangaf de Britse 'Iron Lady' Margaret Thatcher te bewonderen. Tijdens het debat beschuldigde de 62-jarige Fillon journalisten er verschillende keren van een karikatuur te maken van zijn voorstellen. Fillon scoorde buiten verwachting goed tijdens de eerste ronde, en is dan ook de grote favoriet voor de tweede ronde van de voorverkiezingen die dit weekend plaatsvindt. De kans is groot dat de winnaar van deze voorverkiezingen het tegen Marine Le Pen zal moeten opnemen in de tweede ronde van de presidentsverkiezingen van 2017, aangezien links niet erg sterk staat. "Ons land staat dichtbij een opstand", zei Fillon over de opkomst van extreemrechts en het sociaal protest van het voorjaar tegen een hervorming van het arbeidsrecht. Om daaraan te ontsnappen wil hij een "psychologische klik" creëren met een een herziening van onder meer de arbeidswetgeving, de pensioenen en investeringen. Zo wil hij "aan de Fransen maar ook aan de buitenwereld" tonen dat Frankrijk kan hervormen. Zijn 71-jarige tegenstander Alain Juppé, die van 1995 tot 1997 premier was, viel Fillon niet frontaal aan maar pleitte voor "diepgaande, geloofwaardige hervormingen (...) zonder brutaliteit". Juppé uitte wel zijn bedenkingen bij de plannen van Fillon om de arbeidsduur van ambtenaren te verhogen. Fillon beschuldigde hem ervan de zaken niet echt te willen veranderen. "Hij wil ze verbeteren, maar ik ben er niet van overtuigd dat dat zal volstaan." (Belga/RR)