In Noorwegen heeft de sociaaldemocratische premier Jens Stoltenberg het ontslag aangekondigd van zijn regering. De conservatieve oppositieleider Erna Solberg zal nu een coalitie vormen. Zij won op 9 september de Noorse parlementsverkiezingen.

Uittredend premier Stoltenberg ontmoet de Noorse koning Harald V om het ontslag van zijn regering aan te bieden. Hij zal aan de koning voorstellen om Solberg de taak te geven een nieuw kabinet te vormen. Verwacht wordt dat Solberg een coalitie zal vormen met de rechts-populistische Vooruitgangspartij.

De coalitie van conservatieven en de Vooruitgangspartij heeft weliswaar geen meerderheid in het Noorse parlement, maar de christendemocraten en de liberalen zullen het nieuwe kabinet gedogen. Het wordt de eerste regeringsdeelname voor de Vooruitgangspartij, die sinds de aanslagen van de extreemrechtse terrorist Anders Breivik in 2011 haar retoriek inzake de islam heeft afgezwakt.

Beleid

De nieuwe coalitie heeft beloofd om de belastingen te verlagen en de Noorse economie minder afhankelijk te maken van de oliesector. Daarnaast zal ook de immigratiewetgeving worden verstrengd door het nieuwe kabinet.

Toen de uittredende Noorse premier zijn laatste begroting voorstelde, noemde hij die 'strak en verantwoordelijk'. Hij zei ook dat de nieuwe regering ermee kan doen wat ze wil. De centrumlinkse coalitie van Jens Stoltenberg kwam in 2005 aan de macht in Noorwegen. Behalve de sociaaldemocraten zetelden ook klein-links en de centrumpartij in de regering. (Belga/YD)

In Noorwegen heeft de sociaaldemocratische premier Jens Stoltenberg het ontslag aangekondigd van zijn regering. De conservatieve oppositieleider Erna Solberg zal nu een coalitie vormen. Zij won op 9 september de Noorse parlementsverkiezingen.Uittredend premier Stoltenberg ontmoet de Noorse koning Harald V om het ontslag van zijn regering aan te bieden. Hij zal aan de koning voorstellen om Solberg de taak te geven een nieuw kabinet te vormen. Verwacht wordt dat Solberg een coalitie zal vormen met de rechts-populistische Vooruitgangspartij.De coalitie van conservatieven en de Vooruitgangspartij heeft weliswaar geen meerderheid in het Noorse parlement, maar de christendemocraten en de liberalen zullen het nieuwe kabinet gedogen. Het wordt de eerste regeringsdeelname voor de Vooruitgangspartij, die sinds de aanslagen van de extreemrechtse terrorist Anders Breivik in 2011 haar retoriek inzake de islam heeft afgezwakt.De nieuwe coalitie heeft beloofd om de belastingen te verlagen en de Noorse economie minder afhankelijk te maken van de oliesector. Daarnaast zal ook de immigratiewetgeving worden verstrengd door het nieuwe kabinet.Toen de uittredende Noorse premier zijn laatste begroting voorstelde, noemde hij die 'strak en verantwoordelijk'. Hij zei ook dat de nieuwe regering ermee kan doen wat ze wil. De centrumlinkse coalitie van Jens Stoltenberg kwam in 2005 aan de macht in Noorwegen. Behalve de sociaaldemocraten zetelden ook klein-links en de centrumpartij in de regering. (Belga/YD)