Dat zegt VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon in een rapport over de regio. Kony wordt gezocht door de VS en het Internationaal Strafhof in Den Haag.

Het rebellenleger zou ook verantwoordelijk zijn voor de ontvoering van 60.000 tot 100.000 kinderen, en zou 2,5 miljoen mensen op de vlucht hebben gejaagd, zo staat in het rapport van Navi Pillay, de Hoge Commissaris voor Mensenrechten van de Verenigde Naties.

Spoor van plundering

Het LRA staat bekend als een van de brutaalste rebellengroeperingen van het Afrikaanse continent. Het is sinds 1988 actief in het noorden van Oeganda, maar de strijders hebben zich sinds 2005 ook gevestigd in het noordoosten van Congo, in de Centraal-Afrikaanse Republiek en in Zuid-Soedan.

De rebellen trekken vaak een spoor van plunderingen, verkrachtingen, verminkingen en moorden. Ze zetten ook kinderen in als kindsoldaten of seksslaven.

5 miljoen dollar

Het Oegandese leger, bijgestaan door een honderdtal Amerikaanse militairen, is sinds 2008 op zoek naar Joseph Kony. Die zou zich in Soedan ophouden.

De Verenigde Staten hebben een beloning van 5 miljoen dollar uitgeloofd voor iedere informatie die zou kunnen leiden tot de arrestatie van de Oegandese rebellenleider. Net als zijn drie adjuncten wordt Kony gezocht door het Internationaal Strafhof wegens misdaden tegen de mensheid en oorlogsmisdaden. (Belga/TV)

Dat zegt VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon in een rapport over de regio. Kony wordt gezocht door de VS en het Internationaal Strafhof in Den Haag. Het rebellenleger zou ook verantwoordelijk zijn voor de ontvoering van 60.000 tot 100.000 kinderen, en zou 2,5 miljoen mensen op de vlucht hebben gejaagd, zo staat in het rapport van Navi Pillay, de Hoge Commissaris voor Mensenrechten van de Verenigde Naties. Spoor van plundering Het LRA staat bekend als een van de brutaalste rebellengroeperingen van het Afrikaanse continent. Het is sinds 1988 actief in het noorden van Oeganda, maar de strijders hebben zich sinds 2005 ook gevestigd in het noordoosten van Congo, in de Centraal-Afrikaanse Republiek en in Zuid-Soedan. De rebellen trekken vaak een spoor van plunderingen, verkrachtingen, verminkingen en moorden. Ze zetten ook kinderen in als kindsoldaten of seksslaven.5 miljoen dollar Het Oegandese leger, bijgestaan door een honderdtal Amerikaanse militairen, is sinds 2008 op zoek naar Joseph Kony. Die zou zich in Soedan ophouden. De Verenigde Staten hebben een beloning van 5 miljoen dollar uitgeloofd voor iedere informatie die zou kunnen leiden tot de arrestatie van de Oegandese rebellenleider. Net als zijn drie adjuncten wordt Kony gezocht door het Internationaal Strafhof wegens misdaden tegen de mensheid en oorlogsmisdaden. (Belga/TV)