Pro-Russische rebellen hebben opnieuw vliegtuigen neergehaald in het oosten van Oekraïne. Het gaat hierbij om twee Oekraïense straaljagers. Dat heeft een woordvoerder van de zogenaamde antiterroristische operatie in het oosten van het land gemeld.

De twee Soechoj-toestellen werden boven Savour-Mogila, in de streek rond Donetsk, neergehaald. Dat is op ongeveer 25 kilometer van de plaats waar vlucht MH17 crashte.

Over het lot van de piloten is nog geen duidelijkheid, aldus woordvoerder Oleksij Dmitrachkivskij. Een andere legerwoordvoerder, Vladyslav Seleznev, zei daarna dat de piloten hun schietstoel gebruikt hadden boven de zone die door de separatisten gecontroleerd wordt. De toestellen werden ondanks afleidingsmiddelen door luchtdoelraketten getroffen die door rebellen waren afgevuurd, aldus Seleznev.

Russische raketten

Volgens Oekraïne werden de raketten vanuit Rusland afgevuurd. 'Twee van onze vliegtuigen werden op 5.200 meter hoogte neergeschoten. Volgens onze eerste gegevens werden de raketten gelanceerd vanop Russisch grondgebied', verklaarde de nationale veiligheids- en defensieraad van Oekraïne in een communiqué. De pro-Russische rebellen hebben herhaaldelijk gezegd dat ze niet over luchtdoelraketten beschikken die hoger dan 2.500 à 3.000 meter gaan.

De opstandelingen hebben de voorbije weken meermaals Oekraïense legervliegtuigen, waaronder gevechtsvliegtuigen, neergeschoten. De Verenigde Staten beschuldigen de separatisten ervan dat ze ook de Boeing 777 van Malaysia Airlines met een raket neerhaalden. Zes dagen geleden werd het passagiersvliegtuig met 298 inzittenden neergeschoten. Zij kwamen daarbij allemaal om. (Belga/WB)

Pro-Russische rebellen hebben opnieuw vliegtuigen neergehaald in het oosten van Oekraïne. Het gaat hierbij om twee Oekraïense straaljagers. Dat heeft een woordvoerder van de zogenaamde antiterroristische operatie in het oosten van het land gemeld. De twee Soechoj-toestellen werden boven Savour-Mogila, in de streek rond Donetsk, neergehaald. Dat is op ongeveer 25 kilometer van de plaats waar vlucht MH17 crashte. Over het lot van de piloten is nog geen duidelijkheid, aldus woordvoerder Oleksij Dmitrachkivskij. Een andere legerwoordvoerder, Vladyslav Seleznev, zei daarna dat de piloten hun schietstoel gebruikt hadden boven de zone die door de separatisten gecontroleerd wordt. De toestellen werden ondanks afleidingsmiddelen door luchtdoelraketten getroffen die door rebellen waren afgevuurd, aldus Seleznev. Volgens Oekraïne werden de raketten vanuit Rusland afgevuurd. 'Twee van onze vliegtuigen werden op 5.200 meter hoogte neergeschoten. Volgens onze eerste gegevens werden de raketten gelanceerd vanop Russisch grondgebied', verklaarde de nationale veiligheids- en defensieraad van Oekraïne in een communiqué. De pro-Russische rebellen hebben herhaaldelijk gezegd dat ze niet over luchtdoelraketten beschikken die hoger dan 2.500 à 3.000 meter gaan. De opstandelingen hebben de voorbije weken meermaals Oekraïense legervliegtuigen, waaronder gevechtsvliegtuigen, neergeschoten. De Verenigde Staten beschuldigen de separatisten ervan dat ze ook de Boeing 777 van Malaysia Airlines met een raket neerhaalden. Zes dagen geleden werd het passagiersvliegtuig met 298 inzittenden neergeschoten. Zij kwamen daarbij allemaal om. (Belga/WB)