De in de Nationale Overgangsraad (CNT) verenigde Libische rebellen hebben hun ultimatum voor overgave tegen Sirte, de geboortestad van de verdreven leider Muammar Khaddafi, met een week verlengd.

Dat meldde donderdag zowel Al-Jazeera als de BBC.

Het oorspronkelijke ultimatum voor een "vreedzame overgave" van de 75.000 inwoners tellende stad zou in de nacht van vrijdag op zaterdag aflopen. Nu hebben de Khaddafi-getrouwe stammen nog tot volgende zaterdag vooraleer de door de NAVO gesteunde rebellen opnieuw geweld gebruiken.

Jalal al-Deghili, 'minister' van Defensie binnen de Nationale Overgangsraad, is donderdagmorgen naar het front nabij Nofilia, op een honderdtal kilometer ten oosten van Sirte, getrokken. "We denken niet dat Khaddafi zich in Sirte bevindt. Zijn stam is van hier afkomstig, maar we geloven niet dat hij zich onder hen verschuilt", aldus al-Deghili.

"Er zullen momenteel geen aanvallen worden uitgevoerd op Sirte. We zetten onze onderhandelingen en pogingen om vreedzaam de stad in te trekken verder. We zoeken een vreedzame oplossing voor alle Libiërs."

Optimistisch

"De stammenleiders zijn het eens met ons dat men geen oorlog in de stad moet voeren", aldus rebellencommandant Younès el-Abderi. Deze laatste is naar eigen zeggen erg optimistisch, zelfs als er nog bepaalde eenheden van het leger van Khaddafi zijn "die zich weigeren over te geven."

Bij geweld dreigt opflakkering burgeroorlog

Als er toch geweld moet gebruikt worden, dan wordt het voor de sowieso al heterogeen samengestelde CNT nog moeilijker om het beoogde "nationale verzoeningsproces" op te starten. De rebellen voelen ook niet veel voor bloedvergieten in de strijd tegen de Warfalla, de grootste stam van het land. In dat geval dreigt hernieuwing of voortzetting van de burgeroorlog. Volgens Saif al-Islam Khaddafi, een zoon van de voortvluchtige kolonel, bevinden zich 20.000 gewapende Khaddafigetrouwen in Sirte.

NAVO-luchtaanvallen duren voort

Ondanks het ultimatum van de rebellen blijft de NAVO Sirte vanuit de lucht bestoken. Ook aan de verovering van de hoofdstad Tripoli ging een resem luchtbombardementen van de NAVO vooraf. (Belga/SD)

De in de Nationale Overgangsraad (CNT) verenigde Libische rebellen hebben hun ultimatum voor overgave tegen Sirte, de geboortestad van de verdreven leider Muammar Khaddafi, met een week verlengd.Dat meldde donderdag zowel Al-Jazeera als de BBC. Het oorspronkelijke ultimatum voor een "vreedzame overgave" van de 75.000 inwoners tellende stad zou in de nacht van vrijdag op zaterdag aflopen. Nu hebben de Khaddafi-getrouwe stammen nog tot volgende zaterdag vooraleer de door de NAVO gesteunde rebellen opnieuw geweld gebruiken. Jalal al-Deghili, 'minister' van Defensie binnen de Nationale Overgangsraad, is donderdagmorgen naar het front nabij Nofilia, op een honderdtal kilometer ten oosten van Sirte, getrokken. "We denken niet dat Khaddafi zich in Sirte bevindt. Zijn stam is van hier afkomstig, maar we geloven niet dat hij zich onder hen verschuilt", aldus al-Deghili. "Er zullen momenteel geen aanvallen worden uitgevoerd op Sirte. We zetten onze onderhandelingen en pogingen om vreedzaam de stad in te trekken verder. We zoeken een vreedzame oplossing voor alle Libiërs." Optimistisch"De stammenleiders zijn het eens met ons dat men geen oorlog in de stad moet voeren", aldus rebellencommandant Younès el-Abderi. Deze laatste is naar eigen zeggen erg optimistisch, zelfs als er nog bepaalde eenheden van het leger van Khaddafi zijn "die zich weigeren over te geven."Bij geweld dreigt opflakkering burgeroorlogAls er toch geweld moet gebruikt worden, dan wordt het voor de sowieso al heterogeen samengestelde CNT nog moeilijker om het beoogde "nationale verzoeningsproces" op te starten. De rebellen voelen ook niet veel voor bloedvergieten in de strijd tegen de Warfalla, de grootste stam van het land. In dat geval dreigt hernieuwing of voortzetting van de burgeroorlog. Volgens Saif al-Islam Khaddafi, een zoon van de voortvluchtige kolonel, bevinden zich 20.000 gewapende Khaddafigetrouwen in Sirte. NAVO-luchtaanvallen duren voortOndanks het ultimatum van de rebellen blijft de NAVO Sirte vanuit de lucht bestoken. Ook aan de verovering van de hoofdstad Tripoli ging een resem luchtbombardementen van de NAVO vooraf. (Belga/SD)