Frankrijk

Marine Le Pen heeft Emmanuel Macron, zowel persoonlijk via de telefoon als in haar speech, gefeliciteerde met de overwinning. 'De Fransen hebben gekozen voor continuïteit.'

Ze bedankte de ongeveer 11 miljoen Fransen die wel voor haar stemden. 'Zij hebben ons aangeduid als eerste oppositiemacht. De politieke partijen die de verantwoordelijkheid hebben voor de verkiezingen van Macron, hebben zichzelf in diskrediet gebracht.

Le Pen wil ook een hervormd Front National zien. 'Ik roep alle patriotten op om ons te vergezellen en deel te nemen aan een nieuwe beweging die vanavond begint.'

België

De eerste reacties vanuit Belgische hoek verwijzen grotendeels naar het pro-Europese profiel van Macron. Premier Charles Michel, het koninklijk paleis en Open VLD-voorzitter Gwendolyn Rutten feliciteerden de nieuwe president al.

Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) had een korte, lovende tweet veil voor Macron.

Ook Guy Verhofstadt, de liberale fractievoorzitter in het Europees Parlement, feliciteerde Macron met een videoboodschap.

Vlaams Belangvoorzitter Tom Van Grieken heeft felicitaties voor Marine Le Pen en benadrukt dat de traditionele partijen, zowel de socialisten als Les Républicains, hun steun aan Macron betuigden.

<script async src="//platform.twitter.com/widgets.js" charset="utf-8"></script>

Wereld

De Duitse bondskanselier Angela Merkel heeft de pas verkozen Franse president Emmanuel Macron zondagavond telefonisch gefeliciteerd met zijn overwinning tegen Marine Le Pen. Merkel verzekerde Macron dat beide landen nauw zullen samenwerken.

'De bondskanselier verheugt zich er op, in de geest van de traditionele nauwe vriendschap tussen beide landen, in volle vertrouwen samen te werken met de nieuwe president', zo deelde Merkels woordvoerder mee.

Jean-Claude Juncker, voorzitter van de Europese Commissie, verheugt zich erop dat Frankrijk met progressieve en pro-Europese ideeën zal deelnemen aan het debat over de toekomst van de Europese Unie. Ook Martin Schulz, voormalig voorzitter van het Europees Parlement, en zijn opvolger Antonio Tajani reageerden tevreden. Tajani nodigde Macron al uit voor een bezoek aan het Europees Parlement.

De Canadese premier Justin Trudeau heeft Emmanuel Macron zondag gebeld om hem te feliciteren met zijn verkiezingsoverwinning. Hij kan naar eigen zeggen niet wachten om de komende jaren met hem samen te werken.

'Ik kijk ernaar uit om nauw samen te werken met de verkozen president Macron in de komende jaren, om een progressieve agenda uit te voeren en zo de internationale veiligheid te bevorderen', verklaarde Trudeau. Hij zei ook de samenwerkingen op het vlak van wetenschap en technologie te willen versterken en 'aan beide kanten van de Atlantische Oceaan goede jobs te willen creëren voor de middenklasse.'

Marine Le Pen heeft Emmanuel Macron, zowel persoonlijk via de telefoon als in haar speech, gefeliciteerde met de overwinning. 'De Fransen hebben gekozen voor continuïteit.' Ze bedankte de ongeveer 11 miljoen Fransen die wel voor haar stemden. 'Zij hebben ons aangeduid als eerste oppositiemacht. De politieke partijen die de verantwoordelijkheid hebben voor de verkiezingen van Macron, hebben zichzelf in diskrediet gebracht. Le Pen wil ook een hervormd Front National zien. 'Ik roep alle patriotten op om ons te vergezellen en deel te nemen aan een nieuwe beweging die vanavond begint.' De eerste reacties vanuit Belgische hoek verwijzen grotendeels naar het pro-Europese profiel van Macron. Premier Charles Michel, het koninklijk paleis en Open VLD-voorzitter Gwendolyn Rutten feliciteerden de nieuwe president al. Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) had een korte, lovende tweet veil voor Macron. Ook Guy Verhofstadt, de liberale fractievoorzitter in het Europees Parlement, feliciteerde Macron met een videoboodschap.Vlaams Belangvoorzitter Tom Van Grieken heeft felicitaties voor Marine Le Pen en benadrukt dat de traditionele partijen, zowel de socialisten als Les Républicains, hun steun aan Macron betuigden. De Duitse bondskanselier Angela Merkel heeft de pas verkozen Franse president Emmanuel Macron zondagavond telefonisch gefeliciteerd met zijn overwinning tegen Marine Le Pen. Merkel verzekerde Macron dat beide landen nauw zullen samenwerken.'De bondskanselier verheugt zich er op, in de geest van de traditionele nauwe vriendschap tussen beide landen, in volle vertrouwen samen te werken met de nieuwe president', zo deelde Merkels woordvoerder mee. Jean-Claude Juncker, voorzitter van de Europese Commissie, verheugt zich erop dat Frankrijk met progressieve en pro-Europese ideeën zal deelnemen aan het debat over de toekomst van de Europese Unie. Ook Martin Schulz, voormalig voorzitter van het Europees Parlement, en zijn opvolger Antonio Tajani reageerden tevreden. Tajani nodigde Macron al uit voor een bezoek aan het Europees Parlement. De Canadese premier Justin Trudeau heeft Emmanuel Macron zondag gebeld om hem te feliciteren met zijn verkiezingsoverwinning. Hij kan naar eigen zeggen niet wachten om de komende jaren met hem samen te werken. 'Ik kijk ernaar uit om nauw samen te werken met de verkozen president Macron in de komende jaren, om een progressieve agenda uit te voeren en zo de internationale veiligheid te bevorderen', verklaarde Trudeau. Hij zei ook de samenwerkingen op het vlak van wetenschap en technologie te willen versterken en 'aan beide kanten van de Atlantische Oceaan goede jobs te willen creëren voor de middenklasse.'