Reacties op dood Khaddafi: ‘Zo gaat de glorie van de wereld voorbij’

De reacties op de dood van Muammar Khaddafi beginnen binnen te stromen.

Barosso en Van Rompuy: ‘Einde van despotisme en repressie’

“Het einde van een tijdperk van despotisme en repressie waarin de Libische bevolking te lang geleden heeft.” Dat zeggen de Europese Raadsvoorzitter Herman Van Rompuy en Commissievoorzitter José Manuel Barroso in een gezamenlijke mededeling.

“Libië kan vandaag een bladzijde in de geschiedenis omslaan en een nieuwe democratische toekomst tegemoet gaan”, luidt het. Van Rompuy en Barroso roepen de Nationale Overgangsraad op om een “breed verzoeningsproces” na te streven waarbij alle Libiërs betrokken moeten zijn. Dat proces moet leiden naar een “democratische, vredevolle en transparante transitie in het land”.

Obama: ‘Einde van een lang en pijnlijk hoofdstuk’

De Amerikaanse president Barack Obama omschrijft de dood van kolonel Khaddafi als “het einde van een lang en pijnlijk hoofdstuk”. Het Libische volk heeft nu de kans om zijn lot zelf in handen te nemen, zei Obama in de rozentuin van het Witte Huis. De president sprak van een “historische dag in de geschiedenis van Libië”. “Ze hebben hun revolutie gewonnen”, zei hij doelend op de troepen van de Overgangsraad.

De Libiërs dragen echter ook de “grote verantwoordelijkheid” om een regering te vormen die alle maatschappelijke groepen vertegenwoordigt. Men moet zich geen illusies maken, waarschuwde de president: “Libië heeft op zijn weg naar de democratie een lang en bochtenrijk traject voor de boeg”. De Verenigde Staten en zijn bondgenoten zullen het land echter blijven ondersteunen.

Yves Leterme:

Ontslagnemend premier Yves Leterme (CD&V) reageert voorlopig afwachtend op het nieuws over de dood van de voormalige Libische leider. Leterme had Khaddafi liever voor het internationaal Strafhof in Den Haag zien verschijnen, mocht hij nog geleefd hebben, zo zei hij voor de VRT-camera’s in de Kamer. Hoe dan ook zou het einde van het Khaddafi-tijdperk een “heel belangrijk keerpunt” betekenen, aldus nog Leterme, die verwacht dat daarmee ook het laatste verzet vanuit het oude regime in Libië overwonnen kan worden.

Groen! en N-VA

Voor N-VA en Groen! mag het Belgische engagement in Libië nu niet stoppen en moet ons land moet zich focussen op de heropbouw. “De heropbouw van de Libische samenleving is een proces van jaren”, zeggen de N-VA-Kamerleden Peter Luykx en Theo Francken. “Ons militair engagement moet nu uitmonden in een civiel engagement in Libië.”

Ook voor Wouter De Vriendt van Groen! mag het Belgische engagement niet stoppen. “Na het geweld begint immers het moeilijkste luik, de heropbouw van de Libische samenleving. Ook op dat vlak moet België samen met de internationale gemeenschap haar verantwoordelijkheid nemen.”

Zo wil Groen! bijvoorbeeld een Eulex-missie, een Europese civiele missie die assistentie moet verlenen bij de heropbouw van de rechtstaat.

Nederlands premier Mark Rutte

“De dood van Khaddafi zou het einde betekenen van 42 jaar van dictatuur en van een verschrikkelijk bewind. In elk geval moeten de andere gezochten naar Den Haag voor berechting”, aldus de premier. Volgens Rutte nam de Libische bevolking een groot gevaar door in opstand te komen tegen de dictator.

Russisch president Dimitri Medvedev: ‘Libische volk nu aan zet’

De Russische president Dimitri Medvedev deelde mee dat de bal nu in het kamp van de Libische bevolking ligt: “Laten we hopen dat er eindelijk vrede komt in Libië.”

Italiaans premier Silvio Berlusconi: ‘Oorlog is nu voorbij’

De voormalige bondgenoot van Muammar Khaddafi en premier van Italië Silvio Berlusconi was lyrisch: “Sic transit gloria mundi” of “Zo gaat de glorie van de wereld voorbij”. (SD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content