De procureur van het Joegoslavië-Tribunaal in Den Haag, de Belg Serge Brammertz, verwelkomt de arrestatie van Ratko Mladic als "een belangrijke dag voor internationale justitie". Maar het is niet zo dat Servië nu meteen kan toetreden tot de Europese Unie (EU), klinkt het bij enkele Europese regeringen. Volgens Brammertz toont de arrestatie aan dat "mensen verantwoordelijk voor ernstige schendingen van het internationaal humanitair recht niet langer kunnen rekenen op straffeloosheid". Mladic was bijna 16 jaar lang voortvluchtig.

"We denken eerst en vooral aan de slachtoffers van de misdaden die werden begaan tijdens de conflicten in voormalig Joegoslavië," zegt Brammertz. "Ze hebben ondenkbare horror moeten doorstaan en herstel voor hun lijden had al veel eerder moeten gebeuren.

Brammertz dankt de Servische overheid en de internationale gemeenschap voor hun bijdrage aan de arrestatie. Hij wacht op een regeling voor de overbrenging van Mladic.

EU

Verschillende Europese regeringen noemen de arrestatie van Mladic een belangrijke stap voorwaarts voor de Europese ambities van Servië, maar zeggen dat dit niet betekent dat het land nu meteen kan toetreden tot de EU.

De Oostenrijkse minister van Buitenlandse Zaken Michael Spindelegger zei dat Servië een einde heeft gemaakt aan "een zware hypotheek" op zijn inspanningen om het statuut van kandidaat-lidstaat van de EU te bekomen. De Franse president Nicolas Sarkozy sprak van "een nieuwe etappe in de richting van de integratie van Servië in de EU". De Britse minister van Buitenlandse Zaken William Hague had het over "een historisch moment".

"Het is niet zo dat het digitaal één op één is: arrestatie van deze man betekent toetreding," reageerde de Nederlandse premier Mark Rutte. "Zo werkt het niet".

Ook eurocommissaris voor Uitbreiding Stefan Füle liet donderdag verstaan dat de arrestatie van Mladic niet volstaat om Servië de status van kandidaat-lidstaat te geven. Hij sprak wel van een "belangrijk obstakel" dat is weggewerkt.

Opluchting

Volgens de voorzitster van de vereniging 'Vrouwen van Srebrenica' is de arrestatie van Mladic een "opluchting" voor de families van de slachtoffers van het bloedbad in die Bosnische plaats. (Belga/KVDA)

De procureur van het Joegoslavië-Tribunaal in Den Haag, de Belg Serge Brammertz, verwelkomt de arrestatie van Ratko Mladic als "een belangrijke dag voor internationale justitie". Maar het is niet zo dat Servië nu meteen kan toetreden tot de Europese Unie (EU), klinkt het bij enkele Europese regeringen. Volgens Brammertz toont de arrestatie aan dat "mensen verantwoordelijk voor ernstige schendingen van het internationaal humanitair recht niet langer kunnen rekenen op straffeloosheid". Mladic was bijna 16 jaar lang voortvluchtig. "We denken eerst en vooral aan de slachtoffers van de misdaden die werden begaan tijdens de conflicten in voormalig Joegoslavië," zegt Brammertz. "Ze hebben ondenkbare horror moeten doorstaan en herstel voor hun lijden had al veel eerder moeten gebeuren. Brammertz dankt de Servische overheid en de internationale gemeenschap voor hun bijdrage aan de arrestatie. Hij wacht op een regeling voor de overbrenging van Mladic. EU Verschillende Europese regeringen noemen de arrestatie van Mladic een belangrijke stap voorwaarts voor de Europese ambities van Servië, maar zeggen dat dit niet betekent dat het land nu meteen kan toetreden tot de EU. De Oostenrijkse minister van Buitenlandse Zaken Michael Spindelegger zei dat Servië een einde heeft gemaakt aan "een zware hypotheek" op zijn inspanningen om het statuut van kandidaat-lidstaat van de EU te bekomen. De Franse president Nicolas Sarkozy sprak van "een nieuwe etappe in de richting van de integratie van Servië in de EU". De Britse minister van Buitenlandse Zaken William Hague had het over "een historisch moment". "Het is niet zo dat het digitaal één op één is: arrestatie van deze man betekent toetreding," reageerde de Nederlandse premier Mark Rutte. "Zo werkt het niet". Ook eurocommissaris voor Uitbreiding Stefan Füle liet donderdag verstaan dat de arrestatie van Mladic niet volstaat om Servië de status van kandidaat-lidstaat te geven. Hij sprak wel van een "belangrijk obstakel" dat is weggewerkt. Opluchting Volgens de voorzitster van de vereniging 'Vrouwen van Srebrenica' is de arrestatie van Mladic een "opluchting" voor de families van de slachtoffers van het bloedbad in die Bosnische plaats. (Belga/KVDA)