Voorman Alexis Tsipras van de radicaal-linkse Griekse partij Syriza krijgt op zijn beurt een kans om een regering te vormen, nadat de formatie tweede is geworden bij de Griekse parlementsverkiezingen.

Tsipras krijgt een onderhoud met de Griekse president Karolos Papoelias. Hij zal drie dagen krijgen om coalitiepartners te zoeken. Slaagt hij niet, dan is het de beurt aan de vroegere minister van Financiën, Evangelos Venizelos, wiens socialistische Pasok op de derde plaats strandde.

Als ook hij niet slaagt komen er wellicht, in juni, nieuwe verkiezingen. De conservatieven werden ondanks een stevige oplawaai de 'winnar' van de stembusslag. Antonis Samaras van de centrumrechtse Nieuwe Democratie faalde echter meteen. Al na een halve dag proberen gaf hij op. Zijn partij behaalde 18,8 procent van de stemmen en 108 van de 300 te begeven zetels.

Linkse partijen

Naar verwachting zal de Syriza-leider proberen linkse partijen te benaderen. Volgens het dagblad Kathimerini zouden dat de communisten (KKE) en Democratisch Links zijn. De KKE zei echter niet te willen meewerken met andere linkse of mainstream-partijen.

Mogelijk benadert Tsipras ook kleinere linkse partijen die de kiesdrempel van 3 procent niet haalden, met het oog op een eventuele nieuwe stembusslag.

Syriza is tegen de huidige bezuinigingen en het akkoord met de Europese Unie gekant. (Belga/SD)


Voorman Alexis Tsipras van de radicaal-linkse Griekse partij Syriza krijgt op zijn beurt een kans om een regering te vormen, nadat de formatie tweede is geworden bij de Griekse parlementsverkiezingen. Tsipras krijgt een onderhoud met de Griekse president Karolos Papoelias. Hij zal drie dagen krijgen om coalitiepartners te zoeken. Slaagt hij niet, dan is het de beurt aan de vroegere minister van Financiën, Evangelos Venizelos, wiens socialistische Pasok op de derde plaats strandde. Als ook hij niet slaagt komen er wellicht, in juni, nieuwe verkiezingen. De conservatieven werden ondanks een stevige oplawaai de 'winnar' van de stembusslag. Antonis Samaras van de centrumrechtse Nieuwe Democratie faalde echter meteen. Al na een halve dag proberen gaf hij op. Zijn partij behaalde 18,8 procent van de stemmen en 108 van de 300 te begeven zetels. Linkse partijenNaar verwachting zal de Syriza-leider proberen linkse partijen te benaderen. Volgens het dagblad Kathimerini zouden dat de communisten (KKE) en Democratisch Links zijn. De KKE zei echter niet te willen meewerken met andere linkse of mainstream-partijen. Mogelijk benadert Tsipras ook kleinere linkse partijen die de kiesdrempel van 3 procent niet haalden, met het oog op een eventuele nieuwe stembusslag. Syriza is tegen de huidige bezuinigingen en het akkoord met de Europese Unie gekant. (Belga/SD)