Pure chaos bij parlementsverkiezing in Albanië

De parlementsverkiezingen in Albanië verliepen niet zonder incidenten. Er viel één dode, er waren onvoldoende stembiljetten voorhanden en de centrale kiescommissie bevat niet de nodige meerderheid om het officiële eindresultaat vast te stellen.

De parlementsverkiezingen in Albanië moesten voor het eerst een voorbeeld vormen voor een democratische stemming. De Verenigde Staten, de Europese Unie, de Raad van Europa en de OVSE (Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa) hadden honderden mensen geschoold opdat ze zich bij de stembusgang neutraal en onpartijdig zouden kunnen opstellen. Het buitenland investeerde veel geld om eerlijke verkiezingen te kunnen waarmaken.

Op de kiesdag zelf waren niet minder dan 600 internationale en 1.000 lokale verkiezingswaarnemers aan de slag. Eduard Kukan sprak in Tirana in naam van het Europees parlement van een “succesvolle en positieve verkiezing.”

Maar de realiteit is wat anders: een doodgeschoten lid van de oppositie en twee gewonde aanhangers van de regering. De auto van een socialistische partijfunctionaris werd opgeblazen. Vele kiesbureaus gingen niet open om 7.00 uur zoals voorgeschreven en andere bleven later open dan 19.00 uur.

Kiezers werden omgekocht

Er waren bureaus waar onvoldoende stembrieven voorradig waren en andere waar de urnen te klein waren voor alle formulieren. “Gewapende bandieten en criminelen hebben vele kiezers schrik aangejaagd”, luidde een klacht van de oppositie.

Er waren berichten dat kiezers zonder identiteitskaart mochten stemmen en andere die voor vele niet opgedaagde burgers de stem afgaven. Er zijn ook veel berichten over omkoperij. Kiezers werden uitbetaald in natura, geld of jobs als ze het kruisje bij de juiste kandidaat zetten. Blijkbaar moesten die kiezers met hun gsm als bewijs hun stembrief fotograferen.

Zowel regeringsaanhangers als oppositie viert feest

Uit het aanpalende Kosovo werden meer dan 6.000 bijkomende belangstellenden geteld, die deels ook mochten stemmen. Twee bevragingen naar het kiesgedrag kwamen tot compleet tegenstrijdige resultaten, zodat zowel de regeringsaanhangers alsook de oppositie met autokaravanen en vuurwerk feest vierden.

Tien uur na de verkiezingen was minder dan tien procent van de 5.508 urnen geteld. Zelfs twaalf uur later was er nog steeds geen officieel cijfer over de kiesopkomst, die volgens berekeningen van de media rond de 53 procent schommelde. Er zouden momenteel ongeveer 1,7 miljoen stemmen zijn geteld.

Ontelbare inspanningen van westerse diplomaten mislukten

En dan nog de centrale kiescommissie van de overheid: die bestaat sinds maanden slechts uit vier in plaats van de zeven voorgeschreven leden, omdat de oppositie niet meer is vertegenwoordigd. Ontelbare inspanningen van westerse diplomaten mislukten om de verdeelde politieke kampen tot een complementering van de commissie te bewegen.

Daarmee ontbreekt in de kiescommissie de noodzakelijke meerderheid om het officiële eindresultaat vast te stellen. Ook de juridisch voorgeschreven verificatie van de gekozen afgevaardigden kan niet plaatsvinden. (Belga/AVE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content