De afgezette president van Catalonië, Carles Puigdemont, heeft de onafhankelijkheidsgezinde partijen van Catalonië tot eenheid opgeroepen bij de regionale verkiezingen van 21 december. Hij deed de oproep vanuit Brussel, waar hij zich heeft teruggetrokken om aan vervolging in Spanje te ontkomen.

'Het moment is gekomen voor alle democraten om zich te verenigen. Voor Catalonië, voor de vrijheid van de politieke gevangenen' en voor de onafhankelijke republiek in het rijke noordoosten van Spanje, schreef de separatistische leider op zijn Twitter-account. Puigdemont verwijst naar een onlinepetitie die oproept tot de vorming van een onafhankelijkheidsgezinde 'unitaire lijst'. De petitie had zaterdag ruim 14.000 handtekeningen verzameld.

Puigdemont kondigde vrijdag op de Franstalige openbare omroep RTBF aan dat hij bereid was kandidaat te zijn voor de verkiezingen die de Spaanse premier Mariano Rajoy uitschreef. De premier zette de Catalaanse regering af en plaatste de regio onder voogdij enkele uren nadat de 'Republiek Catalonië' op 27 oktober uitgeroepen was.

Een rechter in Madrid schreef vrijdagavond een Europees aanhoudingsbevel uit tegen Puigdemont en vier ministers van zijn afgezette regering. Ze worden onder meer vervolgd wegens rebellie, opruiing en verduistering van overheidsgeld. De magistrate stelde donderdag de acht overige leden van de regionale regering in verdenking en liet hen opsluiten.

De afgezette president van Catalonië, Carles Puigdemont, heeft de onafhankelijkheidsgezinde partijen van Catalonië tot eenheid opgeroepen bij de regionale verkiezingen van 21 december. Hij deed de oproep vanuit Brussel, waar hij zich heeft teruggetrokken om aan vervolging in Spanje te ontkomen.'Het moment is gekomen voor alle democraten om zich te verenigen. Voor Catalonië, voor de vrijheid van de politieke gevangenen' en voor de onafhankelijke republiek in het rijke noordoosten van Spanje, schreef de separatistische leider op zijn Twitter-account. Puigdemont verwijst naar een onlinepetitie die oproept tot de vorming van een onafhankelijkheidsgezinde 'unitaire lijst'. De petitie had zaterdag ruim 14.000 handtekeningen verzameld.Puigdemont kondigde vrijdag op de Franstalige openbare omroep RTBF aan dat hij bereid was kandidaat te zijn voor de verkiezingen die de Spaanse premier Mariano Rajoy uitschreef. De premier zette de Catalaanse regering af en plaatste de regio onder voogdij enkele uren nadat de 'Republiek Catalonië' op 27 oktober uitgeroepen was.Een rechter in Madrid schreef vrijdagavond een Europees aanhoudingsbevel uit tegen Puigdemont en vier ministers van zijn afgezette regering. Ze worden onder meer vervolgd wegens rebellie, opruiing en verduistering van overheidsgeld. De magistrate stelde donderdag de acht overige leden van de regionale regering in verdenking en liet hen opsluiten.