Het is 'de ergste aanval' tegen Catalonië sinds de dictatuur van Francisco Franco (1939-1975), zei Puigdemont zaterdagavond tijdens een televisietoespraak in Barcelona.

De Spaanse regering startte zaterdag het formele proces op om de autonomie van Catalonië op te schorten. Bovendien wordt de Catalaanse regering uit zijn functie ontheven en moeten er binnen de zes maanden nieuwe regionale verkiezingen komen, zo kondigde premier Mariano Rajoy aan.

'De afzetting van een democratisch verkozen regering is onverenigbaar met een rechtsstaat', reageerde Puigdemont zaterdagavond. De Catalaanse minister-president zei dat hij het Catalaanse parlement zou bijeenroepen om een antwoord te formuleren op het inroepen van het befaamde artikel 155 van de Spaanse grondwet door Madrid.

Puigdemont riep het regionale parlement niet specifiek op om te stemmen over een eenzijdige onafhankelijkheidsverklaring van Catalonië.

Het is 'de ergste aanval' tegen Catalonië sinds de dictatuur van Francisco Franco (1939-1975), zei Puigdemont zaterdagavond tijdens een televisietoespraak in Barcelona.De Spaanse regering startte zaterdag het formele proces op om de autonomie van Catalonië op te schorten. Bovendien wordt de Catalaanse regering uit zijn functie ontheven en moeten er binnen de zes maanden nieuwe regionale verkiezingen komen, zo kondigde premier Mariano Rajoy aan. 'De afzetting van een democratisch verkozen regering is onverenigbaar met een rechtsstaat', reageerde Puigdemont zaterdagavond. De Catalaanse minister-president zei dat hij het Catalaanse parlement zou bijeenroepen om een antwoord te formuleren op het inroepen van het befaamde artikel 155 van de Spaanse grondwet door Madrid. Puigdemont riep het regionale parlement niet specifiek op om te stemmen over een eenzijdige onafhankelijkheidsverklaring van Catalonië.