Puigdemont: 'Geen enkele andere kandidaat mogelijk' om Catalonië te leiden

30/01/18 om 22:38 - Bijgewerkt om 23:54

Bron: Belga

Hoewel hij dinsdag niet de eed kon afleggen als minister-president van Catalonië, ziet de separatistische politicus Carles Puigdemont zichzelf nog altijd als de enige mogelijke leider van de regio. Er is 'geen enkele andere kandidaat mogelijk', zo deelde hij mee in een video die via Twitter werd verspreid.

Puigdemont: 'Geen enkele andere kandidaat mogelijk' om Catalonië te leiden

© REUTERS

'Er is wiskundig geen enkele andere combinatie mogelijk' in het Catalaanse parlement, zo zette Carles Puigdemont zijn stelling kracht bij. De separatisten beschikken over een absolute meerderheid in de regionale kamer. Daardoor kan er alleen maar een andere kandidaat worden aangeduid wanneer de onafhankelijkheidsgezinde partijen Junts per Catalonia (JxCat) en Esquerra Republicana de Catalunya (ERC) beslissen om Puigdemont te laten vallen.

Het was de bedoeling dat Puigdemont dinsdagnamiddag de eed zou afleggen tijdens een zitting in het parlement. Maar de eedaflegging werd uitgesteld omdat ze niet op een normale manier kan verlopen. Bij aankomst in Spanje dreigt Puigedemont nog altijd te worden opgepakt en de mogelijkheid om een investituur via videoconferentie te laten verlopen wordt door het Spaans Grondwettelijk Hof afgeblokt.

Aan het Catalaanse parlement in Barcelona zijn dinsdag duizenden mensen op straat gekomen om te protesten tegen het uitstel.

Videoboodschap

Ondertussen sprak Puigdemont dinsdagavond ook de N-VA-nieuwsreceptie in Leuven toe via een videoboodschap. Hij riep 'alle democraten in de EU' op de Catalanen 'momenteel niet te laten vallen'. 'Als u dat doet, laat u ook de democratie vallen, want deze staat momenteel op het spel in Spanje', zei Puigdemont, die aangekondigd was als spreker op deze receptie, maar zich liet vervangen door voormalig onderwijsminister Toni Comin.

De Catalaanse leider eiste dat Spanje de uitslag van de recente democratische verkiezingen zou respecteren. Hij herhaalde dat politieke problemen, zoals het streven naar Catalaanse onafhankelijkheid, politieke antwoorden verdienen, en niet op een juridische manier moeten opgelost worden. Hij citeerde Kennedy door te stellen 'dat je niet moet gaan onderhandelen uit angst, maar ook geen angst moet hebben om te onderhandelen'.

'Als wij Catalanen succes boeken, zal dat ook jullie ten goede komen, want vrijheid is essentieel. Als een man een slaaf is, kan niemand vrij zijn', aldus Puigdemont.

Comin wou dinsdagavond geen commentaar kwijt over de vraag waar Puigdemont zich momenteel bevindt.

Onze partners