Puigdemont en ex-ministers vrij onder voorwaarden

06/11/17 om 00:26 - Bijgewerkt om 01:01

Bron: Belga

De Catalaanse ex-premier Carles Puigdemont en vier van zijn ex-ministers zijn zondagavond vrijgelaten door de Brusselse onderzoeksrechter. Dat heeft het Brussels parket zondagavond bevestigd.

Puigdemont en ex-ministers vrij onder voorwaarden

Carles Puigdemont © Reuters

De vijf, tegen wie het Spaanse gerecht een Europees aanhoudingsbevel had uitgevaardigd, gaven zich zondagochtend aan bij de federale gerechtelijke politie in Brussel. Ze werden nadien voor een onderzoeksrechter geleid. Die besliste zondagavond, na verhoor van de betrokkenen, om hen weer vrij te laten. Dat gebeurt in afwachting van een behandeling ten gronde van het aanhoudingsbevel.

De vijf krijgen wel het verbod om België te verlaten zonder toestemming van de onderzoeksrechter. Ze moeten ook een vast adres van verblijf hebben. Ten slotte moeten ze zich 'in persoon aanbieden bij elke proceshandeling waarvoor betrokkene uitgenodigd wordt door de Belgische gerechtelijke autoriteiten of politiediensten'. De vijf moeten nu binnen de vijftien dagen voor de raadkamer in Brussel verschijnen, klinkt het in het persbericht van het Brussels parket.

De vijf Catalanen boden zich zondagochtend zelf aan bij de politie. Ze werden daarna voor de onderzoeksrechter geleid, die over hun verdere aanhouding moest beslissen.

Onze partners