Proces tegen ‘Terminator’ Bosco Ntaganda start in Den Haag

Bosco Ntaganda © Reuters

Het proces tegen de voormalige Congolese rebellenleider Bosco Ntaganda start in Den Haag. De man staat terecht voor oorlogsdaden en misdaden tegen de menselijkheid.

In Den Haag start het proces tegen de voormalige Congolese rebellenleider Bosco Ntaganda (42), bijgenaamd de Terminator. Hij staat terecht voor dertien oorlogsdaden en vijf misdaden tegen de menselijkheid begaan in noordoosten van de Democratische Republiek Congo in 2002 en 2003.

De nummer twee en militair leider van de Forces patriotiques pour la libération du Congo (FPLC) werd voor het eerst aangeklaagd in 2006 voor het rekruteren van kindsoldaten. In 2012 werd daar de beschuldiging verkrachting en moord op basis van etniciteit aan toegevoegd. Door zijn meedogelozen reputatie kreeg hij de bijnaam Terminator.

Zeven jaar nadat het ICC een arrestatiebevel tegen hem uitvaardigde, gaf Ntaganda – tot ieders verbazing – zich zelf aan op de Amerikaanse ambassade in Kigali. Vermoedelijk deed hij dit om de strijd binnen M23 te ontlopen. Hij vreesde waarschijnlijk om het leven te worden gebracht door zijn rivaal Sultani Makenga.

Paul Kagame

Ntaganda groeide op in Rwanda, maar ontvluchtte het land na geweld tegen andere Tutsi’s. Als 17-jarige nam hij de wapens op. Onder het bevel van huidig Rwandees president Paul Kagame maakte hij mee een einde aan de genocide op de Tutsi’s in Rwanda in 1994. Toen de onrust in Rwanda daarna ook Congo bereikte, kwam hij als soldaat of rebel opnieuw aan beide kanten van de grens terecht, om in 2002 militair leider te worden van Thomas Lubanga’s Union des patriotes congolais.

Na zijn tijd bij de FPLC kwam hij terecht bij het Congrès national pour la défense du peuple (CNDP), geleid door Laurent Nkunda. Ntaganda’s factie binnen de CNDP werd in 2009 opgenomen in het Congolese leger, en hij zelf werd generaal.

Goma

Maar in 2012 deserteerde generaal Ntaganda samen met 600 zwaarbewapende soldaten uit het Congolees regeringsleger en richtte hij M23 op. In de strijd om de controle over Goma, eind 2012, tussen regeringsleger en M23 sloegen 800.000 mensen op de vlucht.

Voor Fatou Bensouda, hoofdaanklager bij het ICC, is Ntaganda net zo gevaarlijk als de nog altijd niet gevatte Oegandese rebellenleider Joseph Kony. De mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch (HRW) vindt het spijtig dat de Congolese rebellenleider alleen ter verantwoording wordt geroepen en dat zijn troepen onbestraft blijven. In totaal hebben meer dan 2.000 slachtoffers het recht gekregen om deel te nemen aan het proces. (AVE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content