Onder strenge veiligheidsmaatregelen startte in een politieacademie in Caïro het strafproces tegen de vroegere Egyptische president Mohammed Morsi begonnen. De 64-jarige staat samen met veertien andere leiders van de Moslimbroederschap terecht voor het "aanzetten" van de ordetroepen tot het doden van demonstranten op 5 december 2012, aldus politiehoofd Osama al-Soghayar.

Het proces liep twee uur vertraging op en is ondertussen uitgesteld tot januari.

Protest

Het leger heeft Morsi, de eerste democratisch verkozen president van Egypte, op 3 juli afgezet en houdt hem sindsdien op een onbekende plaats vast. Het was de eerste keer dat hij opnieuw in het openbaar verscheen.

Naar aanleiding van de start van het proces hebben aanhangers en tegenstanders van Morsi het met elkaar aan de stok gekregen. Volgens de veiligheidstroepen vielen voorbijgangers supporters van de afgezette president aan die voor het Constitutioneel Hof in Caïro tegen het proces demonstreerden.

De Arabische nieuwszender al-Arabija berichtte dat aanhangers van Morsi een verslaggeefster hebben aangevallen.

Nochtans hadden de Egyptische autoriteiten extra veiligheidsmaatregelen genomen rond het complex. Ook het Tahrirplein, waar vaak wordt gedemonstreerd, is afgesloten.

Ik ben de legitieme president van Egypte

Mohammed Morsi

Proces tijdelijk opgeschort

In de gerechtszaal zelf werd het proces tijdelijk opgeschort. Volgens de Egyptische staatstelevisie vanwege spreekkoren van de beklaagden. Zo riep volgens al-Arabija Morsi uit: "Ik ben de legitieme president van Egypte".

Ook wilde de rechter dat Morsi zich omkleedde en het plunje van een gedetineerde in voorhechtenis aantrok. (Belga/AVE)

Onder strenge veiligheidsmaatregelen startte in een politieacademie in Caïro het strafproces tegen de vroegere Egyptische president Mohammed Morsi begonnen. De 64-jarige staat samen met veertien andere leiders van de Moslimbroederschap terecht voor het "aanzetten" van de ordetroepen tot het doden van demonstranten op 5 december 2012, aldus politiehoofd Osama al-Soghayar. Het proces liep twee uur vertraging op en is ondertussen uitgesteld tot januari. Het leger heeft Morsi, de eerste democratisch verkozen president van Egypte, op 3 juli afgezet en houdt hem sindsdien op een onbekende plaats vast. Het was de eerste keer dat hij opnieuw in het openbaar verscheen.Naar aanleiding van de start van het proces hebben aanhangers en tegenstanders van Morsi het met elkaar aan de stok gekregen. Volgens de veiligheidstroepen vielen voorbijgangers supporters van de afgezette president aan die voor het Constitutioneel Hof in Caïro tegen het proces demonstreerden. De Arabische nieuwszender al-Arabija berichtte dat aanhangers van Morsi een verslaggeefster hebben aangevallen.Nochtans hadden de Egyptische autoriteiten extra veiligheidsmaatregelen genomen rond het complex. Ook het Tahrirplein, waar vaak wordt gedemonstreerd, is afgesloten.In de gerechtszaal zelf werd het proces tijdelijk opgeschort. Volgens de Egyptische staatstelevisie vanwege spreekkoren van de beklaagden. Zo riep volgens al-Arabija Morsi uit: "Ik ben de legitieme president van Egypte". Ook wilde de rechter dat Morsi zich omkleedde en het plunje van een gedetineerde in voorhechtenis aantrok. (Belga/AVE)