Manifestanten willen af van president Blaise Compaoré, die al 27 jaar aan de macht is in Burkina Faso, en die de grondwet wilde wijzigen om hier nog een ambtstermijn aan toe te voegen.

Duizenden mensen kwamen donderdag op straat en eisten het ontslag van de president. Ze bestormden het parlement en staken het in brand. Volgens niet bevestigde bronnen kwamen bij deze en andere betogingen 30 mensen om het leven en vielen er ook ruim 100 gewonden.

Hierop kondigde de president per communiqué de noodtoestand af en was er sprake van een overgangsperiode van één jaar.

Enkele uren later had hij zich blijkbaar bedacht.

"Ik heb de boodschap gehoord", verklaarde hij op tv. "Ik heb ze begrepen en de nodige maatregelen getroffen voor verandering. Ik blijf beschikbaar om met jullie gesprekken aan te gaan over een overgangsperiode waarna ik de macht zal overdragen aan een democratisch verkozen president", zo vervolgde hij. In afwachting gaat hij niet in op de eis van de demonstranten die hem meteen willen zien vertrekken.

Overigens is, volgens journalisten die Le Monde raadpleegde, in hoofdstad Ouagadougou nog niets te merken van het opheffen van de noodtoestand. Het leger patrouilleert in de straten de avondklok blijft van kracht. Of andere maatregelen die met de noodtoestand verbonden waren, zoals het naar huis sturen van regering en parlement, ongedaan gemaakt worden, is niet duidelijk.

369 Belgen

De FOD Buitenlandse Zaken heeft intussen het reisadvies voor Burkina Faso aangepast: voortaan worden alle reizen naar het Afrikaanse land afgeraden. Tot nu toe gold voor Belgische toeristen enkel de waarschuwing om voorzichtig te zijn voor mogelijk geweld en onlusten. Maar door de escalatie van het geweld heeft Buitenlandse Zaken nu beslist om dat advies aan te passen en alle reizen af te raden.

Volgens Buitenlandse Zaken wonen er momenteel 369 Belgen in Burkina Faso en zijn er ook 27 landgenoten aanwezig voor een verblijf van korte duur. "We staan met die mensen in contact", zegt Joren Vandeweyer, woordvoerder van Buitenlandse Zaken. Er is momenteel geen sprake van onrustwekkende informatie. Buitenlandse Zaken raadt de Belgen ter plaatse wel aan een verhoogde waakzaamheid aan de dag te leggen, betogingen te vermijden en op de hoogte te blijven van de evolutie van de situatie.

Een vlucht die vrijdag van Brussels Airport naar de Burkinese hoofdstad Ouagadougou moest vliegen, is intussen ook afgelast. (Belga/AVE/RR)

Manifestanten willen af van president Blaise Compaoré, die al 27 jaar aan de macht is in Burkina Faso, en die de grondwet wilde wijzigen om hier nog een ambtstermijn aan toe te voegen.Duizenden mensen kwamen donderdag op straat en eisten het ontslag van de president. Ze bestormden het parlement en staken het in brand. Volgens niet bevestigde bronnen kwamen bij deze en andere betogingen 30 mensen om het leven en vielen er ook ruim 100 gewonden.Hierop kondigde de president per communiqué de noodtoestand af en was er sprake van een overgangsperiode van één jaar.Enkele uren later had hij zich blijkbaar bedacht. "Ik heb de boodschap gehoord", verklaarde hij op tv. "Ik heb ze begrepen en de nodige maatregelen getroffen voor verandering. Ik blijf beschikbaar om met jullie gesprekken aan te gaan over een overgangsperiode waarna ik de macht zal overdragen aan een democratisch verkozen president", zo vervolgde hij. In afwachting gaat hij niet in op de eis van de demonstranten die hem meteen willen zien vertrekken.Overigens is, volgens journalisten die Le Monde raadpleegde, in hoofdstad Ouagadougou nog niets te merken van het opheffen van de noodtoestand. Het leger patrouilleert in de straten de avondklok blijft van kracht. Of andere maatregelen die met de noodtoestand verbonden waren, zoals het naar huis sturen van regering en parlement, ongedaan gemaakt worden, is niet duidelijk.De FOD Buitenlandse Zaken heeft intussen het reisadvies voor Burkina Faso aangepast: voortaan worden alle reizen naar het Afrikaanse land afgeraden. Tot nu toe gold voor Belgische toeristen enkel de waarschuwing om voorzichtig te zijn voor mogelijk geweld en onlusten. Maar door de escalatie van het geweld heeft Buitenlandse Zaken nu beslist om dat advies aan te passen en alle reizen af te raden.Volgens Buitenlandse Zaken wonen er momenteel 369 Belgen in Burkina Faso en zijn er ook 27 landgenoten aanwezig voor een verblijf van korte duur. "We staan met die mensen in contact", zegt Joren Vandeweyer, woordvoerder van Buitenlandse Zaken. Er is momenteel geen sprake van onrustwekkende informatie. Buitenlandse Zaken raadt de Belgen ter plaatse wel aan een verhoogde waakzaamheid aan de dag te leggen, betogingen te vermijden en op de hoogte te blijven van de evolutie van de situatie. Een vlucht die vrijdag van Brussels Airport naar de Burkinese hoofdstad Ouagadougou moest vliegen, is intussen ook afgelast. (Belga/AVE/RR)