Porosjenko: ‘Brug tussen Oekraïne en Rusland is vernield’

© Reuters

Oekraïne brengt hulde aan de in Moskou vermoorde Russische oppositieleider Boris Nemtsov. President Petro Porosjenko zegt dat ‘de brug tussen Oekraïne en Rusland vernield is’. Ondertussen roepen onder andere Bulgarije en Duitsland op tot een ‘onafhankelijk onderzoek’.

Oekraïne brengt hulde aan de Russische oppositieleider Boris Nemtsov, die vrijdagavond 27 februari in Moskou is doodgeschoten. President Petro Porosjenko omschreef hem als een ‘vriend’ en ‘brug tussen Oekraïne en Rusland’. Duits bondskanselier Angela Merkel (CDU) reageert ‘geschokt’ op de moord. Ook de Franse president François Hollande veroordeelt de ‘afschuwelijke’ moord.

‘Persoonlijkheid die weigerde op de knieën te leven’

Op sociaal netwerk Facebook schreef Oekraïens president Porosjenko dat ‘de brug (tussen Oekraïne en Rusland) vernield is door schoten van een moordenaar. Ik denk dat dit niet per toeval was. Ik herinner me zijn lach, zijn moedige daden. Hij is een van de zeldzame personen die men vriend kan noemen.’

De partij Batkivsjtsjina (Vaderland) van ex-premier Joelia Timosjenko veroordeelde de ‘brute moord’ van een van de ‘zeldzame democratische en redelijke politici in Rusland’, die ‘geen angst had het regime van Vladimir Poetin te bekritiseren’. De partij herinnerde er ook aan dat Nemtsov de Oekraïense pilote en afgevaardigde van de partij Nadia Savtsjenko, die gevangen zit in Rusland en een hongerstaking voert, steunde.

‘Rusland heeft een eminente persoonlijkheid verloren die weigerde op de knieën te leven’, aldus Oleksandr Toertsjinov, secretaris van de Oekraïense nationale veiligheids- en defensieraad.

‘De agressie van Vladimir Poetin’

Enkele uren voor zijn moord, had Nemtsov de Russen nog via de radiozender Echo Moskvy opgeroepen zondag te protesteren tegen ‘de agressie van Vladimir Poetin’ in Oekraïne en te manifesteren voor het onmiddellijke einde van de oorlog in Oost-Oekraïne.

De voormalige vicepremier is vrijdagavond op een brug in de buurt van het Kremlin doodgeschoten. Hij werd vier keer in de rug geraakt.

Russisch president Poetin veroordeelde de moord. Hij sprak van een ‘politieke provocatie’. Volgens zijn woordvoerder Dmitri Peskov heeft de daad alle kenmerken van een huurmoord. Peskov stelde nog dat Poetin persoonlijk de leiding van het onderzoek naar de moord op zich heeft genomen.

‘Onafhankelijk onderzoek’

De Bulgaarse minister van Buitenlandse Zaken Daniel Mitov vraagt van Moskou echter een ‘onafhankelijk onderzoek’ en dat de dader(s) voor het gerecht worden gebracht.

Ook de Duitse regeringswoordvoerder Steffen Seibert zei in Berlijn, dat Merkel Poetin aanmaant ’te garanderen dat de moord opgeklaard en de dader voor het gerecht gebracht wordt’. Merkel is “geschokt door de laaghartige moord” op de 55-jarige die als een van de scherpste critici van Poetin gold. ‘Ze prijst de moed van de voormalige vicepremier, die zijn kritiek op het regeringsbeleid steeds openlijk had geuit’, aldus Seibert.

De Franse president Hollande begroette de herinnering aan een ‘moedige en onvermoeibare verdediger van de democratie’. Hollande huldigde hem tegelijk als een verbeten strijder tegen corruptie. (Belga/WB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content