Pompeo bezoekt als eerste Amerikaanse buitenlandminister Joodse nederzetting

VS-minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo aan de Nixon-bibliotheek © Reuters

Mike Pompeo heeft donderdag als eerste Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken een officieel bezoek gebracht aan een Joodse nederzetting in bezet Palestijns grondgebied op de Westelijke Jordaanoever.

Het nieuws komt van Israëlische media en de vredesactivisten van Peace Now. Die laatsten verzetten zich tegen Pompeo’s bezoek, en hadden het over een zielige poging om het vooruitzicht op vrede in de regio te ondermijnen door de nederzettingen te aanvaarden. Ook vanuit de Palestijnse gebieden kwam kritiek.

Het bezoek komt er een jaar nadat Pompeo een drastische bijsturing van het Amerikaanse beleid aankondigde. Sindsdien beschouwt Washington de nederzettingen niet langer als illegaal onder internationaal recht. Veel Palestijnen zien de Westelijke Jordaanoever, die sinds een oorlog in 1967 bezet wordt door Israël, als een deel van een toekomstige Palestijnse staat, samen met onder meer het oosten van Jeruzalem.

Op beelden van Israëlische tv-zenders is te zien dat Pompeo bij zijn aankomst in de industriezone van Sha’ar Binyamin begeleid wordt door een grote militaire escorte. Voor zijn bezoek aan de nederzetting had Pompeo al aangekondigd dat export uit de bezette gebieden als Israëlisch gelabeld zal worden. ‘Deze beslissing negeert schaamteloos het internationaal recht’, reageerde de woordvoerder van de Palestijnse president Mahmoed Abbas.

Zoals bekend nam de regering van de Amerikaanse president Donald Trump de afgelopen jaren wel meer controversiële beslissingen in de Israëlisch-Palestijnse kwestie, zoals de verhuis van de Amerikaanse ambassade van Tel Aviv naar Jeruzalem.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content