In een artikel in de Amerikaanse krant Washington Post, suggereerde FBI-directeur James Comey dat Polen medeplichtig was aan de Holocaust. Zo stelde het Poolse ministerie van Buitenlandse Zaken volgens Britse omroep BBC.

De bedoeling van het artikel was het onderwijs over de gebeurtenissen op te krikken. Maar Comey schreef er over de Holocaust, dat 'de moordenaars en hun handlangers in Duitsland, Polen, Hongarije en zo veel andere plaatsen in hun gedachten niets kwaadaardigs deden'. 'Ze overtuigden zichzelf ervan, dat het een goede zaak was. Iets wat ze moesten doen', klonk het.

'Geen dader maar slachtoffer'

De uitspraken ontketenden een storm van protest in Polen, waar zes miljoen burgers tijdens de Tweede Wereldoorlog door nazi's werden omgebracht, de helft van hen was Joods.

Op de Poolse televisie stelde president Bronislaw Komorowski, dat de uitspraken 'duizenden Polen die Joden geholpen hadden, beledigden'. Premier Ewa Kopacz richtte zich impliciet tot Comey met de volgende boodschap: 'Aan wie de geschiedkundige waarheid niet op een eerlijke manier kan presenteren, wil ik zeggen dat Polen geen dader maar een slachtoffer van de Tweede Wereldoorlog was. Ik zou volkomen historische kennis verwachten van vertegenwoordigers die over de zaak spreken', bericht BBC.

'Vervalsing geschiedenis'

Onmiddellijk werd de Amerikaanse ambassadeur in Polen, Stephen Mull op het matje geroepen en werden verontschuldigingen van de Verenigde Staten geëist.

Eerder zei Mull in een statement aan Comey, dat hij de 'vervalsing van de geschiedenis, voornamelijk [...] het beschuldigen van Polen van misdaden die ze niet alleen niet begingen, maar waar ze zelf ook slachtoffer van waren' tegenspreekt. De ambassadeur had zelf pas ceremonies bijgewoond voor de 72ste herdenking van de opstand van de getto in Warschau tegen de nazi's.

Na de Poolse eis tot verontschuldiging, zei Mull 'verduidelijkt' te hebben, dat 'de mening dat Polen op eender welke manier verantwoordelijk zou zijn voor de Holocaust, niet de positie van de VS is'. 'Enkel Nazi-Duitsland draagt die verantwoordelijkheid. Ik heb nu veel werk voor de boeg om deze situatie goed te maken', schrijft BBC.

'Nazi's geholpen of onvoldoende reactie'

Toch voegde Mull eraan toe te geloven, dat de brede boodschap van het artikel was dat veel mensen of de nazi's geholpen hadden, of onvoldoende gedaan hadden tegen de gruwel - inclusief de VS. De nazi's zetten vernietigingskampen op in Polen tijdens de bezetting van 1939 tot 1945.

Zondag publiceerde Washington Post nog een column met een kritische reactie op de uitspraken van Comey. (WB)

In een artikel in de Amerikaanse krant Washington Post, suggereerde FBI-directeur James Comey dat Polen medeplichtig was aan de Holocaust. Zo stelde het Poolse ministerie van Buitenlandse Zaken volgens Britse omroep BBC.De bedoeling van het artikel was het onderwijs over de gebeurtenissen op te krikken. Maar Comey schreef er over de Holocaust, dat 'de moordenaars en hun handlangers in Duitsland, Polen, Hongarije en zo veel andere plaatsen in hun gedachten niets kwaadaardigs deden'. 'Ze overtuigden zichzelf ervan, dat het een goede zaak was. Iets wat ze moesten doen', klonk het.De uitspraken ontketenden een storm van protest in Polen, waar zes miljoen burgers tijdens de Tweede Wereldoorlog door nazi's werden omgebracht, de helft van hen was Joods.Op de Poolse televisie stelde president Bronislaw Komorowski, dat de uitspraken 'duizenden Polen die Joden geholpen hadden, beledigden'. Premier Ewa Kopacz richtte zich impliciet tot Comey met de volgende boodschap: 'Aan wie de geschiedkundige waarheid niet op een eerlijke manier kan presenteren, wil ik zeggen dat Polen geen dader maar een slachtoffer van de Tweede Wereldoorlog was. Ik zou volkomen historische kennis verwachten van vertegenwoordigers die over de zaak spreken', bericht BBC.Onmiddellijk werd de Amerikaanse ambassadeur in Polen, Stephen Mull op het matje geroepen en werden verontschuldigingen van de Verenigde Staten geëist. Eerder zei Mull in een statement aan Comey, dat hij de 'vervalsing van de geschiedenis, voornamelijk [...] het beschuldigen van Polen van misdaden die ze niet alleen niet begingen, maar waar ze zelf ook slachtoffer van waren' tegenspreekt. De ambassadeur had zelf pas ceremonies bijgewoond voor de 72ste herdenking van de opstand van de getto in Warschau tegen de nazi's.Na de Poolse eis tot verontschuldiging, zei Mull 'verduidelijkt' te hebben, dat 'de mening dat Polen op eender welke manier verantwoordelijk zou zijn voor de Holocaust, niet de positie van de VS is'. 'Enkel Nazi-Duitsland draagt die verantwoordelijkheid. Ik heb nu veel werk voor de boeg om deze situatie goed te maken', schrijft BBC.Toch voegde Mull eraan toe te geloven, dat de brede boodschap van het artikel was dat veel mensen of de nazi's geholpen hadden, of onvoldoende gedaan hadden tegen de gruwel - inclusief de VS. De nazi's zetten vernietigingskampen op in Polen tijdens de bezetting van 1939 tot 1945.Zondag publiceerde Washington Post nog een column met een kritische reactie op de uitspraken van Comey. (WB)