Het overlijden van de gewezen professor filosofie werd bekendgemaakt door zijn advocaat. Guzman zat al sinds 1992 in de gevangenis, waar hij een levenslange celstraf uitzat. In juli werd hij opgenomen in het ziekenhuis.

In 1969 richtte Guzman de communistische beweging 'Lichtend Pad' op. De beweging groeide uit tot één van de gewelddadigste rebellengroepen van Latijns-Amerika. Tussen 1980 en 2000 leidde het geweld in Peru tot meer dan 70.000 doden en vermisten, waarvan meer dan de helft toegeschreven werd aan Lichtend Pad.

. De wreedheden van het Lichtend Pad, dat een miljoen executies beloofde als het aan de macht zou komen, bezorgden Guzman de bijnaam 'Pol Pot van de Andes', een verwijzing naar de beruchte Cambodjaanse leider van de Rode Khmer.

Het overlijden van de gewezen professor filosofie werd bekendgemaakt door zijn advocaat. Guzman zat al sinds 1992 in de gevangenis, waar hij een levenslange celstraf uitzat. In juli werd hij opgenomen in het ziekenhuis. In 1969 richtte Guzman de communistische beweging 'Lichtend Pad' op. De beweging groeide uit tot één van de gewelddadigste rebellengroepen van Latijns-Amerika. Tussen 1980 en 2000 leidde het geweld in Peru tot meer dan 70.000 doden en vermisten, waarvan meer dan de helft toegeschreven werd aan Lichtend Pad. . De wreedheden van het Lichtend Pad, dat een miljoen executies beloofde als het aan de macht zou komen, bezorgden Guzman de bijnaam 'Pol Pot van de Andes', een verwijzing naar de beruchte Cambodjaanse leider van de Rode Khmer.