De Russische oppositiepoliticus en invloedrijke blogger Aleksej Navalny is in een omstreden rechtszaak wegens verduistering tot vijf jaar strafkamp veroordeeld. Rechter Sergej Blinov sprak de strafmaat uit in de stad Kirov, aldus persagentschap Interfax. Navalny is in de gerechtszaal gearresteerd.

Eerder op de ochtend vond de rechtbank hem schuldig aan verduistering. De kritische tegenstander van president Vladimir Poetin zou in 2009 als adviseur van een staatsbedrijf 400.000 euro achterovergedrukt hebben. Volgens de rechter had Navalny 10.000 kubieke meter hout ver onder de waarde laten verkopen. "Navalny heeft de misdaad georganiseerd", aldus Blinov, en zou daarbij zijn ambt misbruikt hebben.

De rechter veroordeelde hem een drietal uur later tot vijf jaar strafkamp gezien "de ernst van de misdaad" en het "gevaar dat hij voor de maatschappij betekent". Daarna werd Navalny geboeid en gearresteerd. Zijn zakenpartner Pjotr Ofitserov, die samen met hem terechtstond, kreeg vier jaar cel. Beide mannen omhelsden hun echtgenotes, die in de zaal aanwezig waren. Voor hij werd afgevoerd, riep Navalny zijn aanhangers op Twitter nog op "niet te treuzelen". "Verveel jullie niet zonder mij."

Navalny oordeelde dat het proces tegen hem politiek gemotiveerd was. Hij had het over een politieke enscenering van het Kremlin. Het openbaar ministerie had zes jaar strafkamp gevorderd. De verdediging pleitte de vrijspraak.

Meer dan honderd journalisten hadden zich in de vroege ochtend verzameld voor het gerechtsgebouw in Kirov, op ongeveer 900 kilometer ten noordoosten van Moskou.

Moskou waarschuwt oppositie geen betogingen te houden

Het vonnis wordt beschouwd als een graadmeter voor de manier waarop Moskou met andersdenkenden omgaat. Naast de echtgenote van Navalny zaten ook zijn ouders en prominente oppositieleden, zoals voormalige vicepremier Boris Nemtsov, in de zaal. In Moskou waarschuwden de autoriteiten de oppositie om geen betogingen te houden. Daarvoor hebben ze geen toelating, klinkt het.

Veiligheidstroepen versperren het Manègeplein voor het Kremlin. Aanhangers van Navalny hadden aangekondigd daar te willen protesteren, indien hij schuldig zou worden bevonden. Navalny was pas nog toegelaten als kandidaat voor de verkiezingen van een nieuwe burgemeester voor Moskou, op 8 september. Het is niet duidelijk wat de veroordeling inhoudt voor zijn kandidatuur. (Belga/SD)

De Russische oppositiepoliticus en invloedrijke blogger Aleksej Navalny is in een omstreden rechtszaak wegens verduistering tot vijf jaar strafkamp veroordeeld. Rechter Sergej Blinov sprak de strafmaat uit in de stad Kirov, aldus persagentschap Interfax. Navalny is in de gerechtszaal gearresteerd. Eerder op de ochtend vond de rechtbank hem schuldig aan verduistering. De kritische tegenstander van president Vladimir Poetin zou in 2009 als adviseur van een staatsbedrijf 400.000 euro achterovergedrukt hebben. Volgens de rechter had Navalny 10.000 kubieke meter hout ver onder de waarde laten verkopen. "Navalny heeft de misdaad georganiseerd", aldus Blinov, en zou daarbij zijn ambt misbruikt hebben. De rechter veroordeelde hem een drietal uur later tot vijf jaar strafkamp gezien "de ernst van de misdaad" en het "gevaar dat hij voor de maatschappij betekent". Daarna werd Navalny geboeid en gearresteerd. Zijn zakenpartner Pjotr Ofitserov, die samen met hem terechtstond, kreeg vier jaar cel. Beide mannen omhelsden hun echtgenotes, die in de zaal aanwezig waren. Voor hij werd afgevoerd, riep Navalny zijn aanhangers op Twitter nog op "niet te treuzelen". "Verveel jullie niet zonder mij." Navalny oordeelde dat het proces tegen hem politiek gemotiveerd was. Hij had het over een politieke enscenering van het Kremlin. Het openbaar ministerie had zes jaar strafkamp gevorderd. De verdediging pleitte de vrijspraak. Meer dan honderd journalisten hadden zich in de vroege ochtend verzameld voor het gerechtsgebouw in Kirov, op ongeveer 900 kilometer ten noordoosten van Moskou.Moskou waarschuwt oppositie geen betogingen te houdenHet vonnis wordt beschouwd als een graadmeter voor de manier waarop Moskou met andersdenkenden omgaat. Naast de echtgenote van Navalny zaten ook zijn ouders en prominente oppositieleden, zoals voormalige vicepremier Boris Nemtsov, in de zaal. In Moskou waarschuwden de autoriteiten de oppositie om geen betogingen te houden. Daarvoor hebben ze geen toelating, klinkt het. Veiligheidstroepen versperren het Manègeplein voor het Kremlin. Aanhangers van Navalny hadden aangekondigd daar te willen protesteren, indien hij schuldig zou worden bevonden. Navalny was pas nog toegelaten als kandidaat voor de verkiezingen van een nieuwe burgemeester voor Moskou, op 8 september. Het is niet duidelijk wat de veroordeling inhoudt voor zijn kandidatuur. (Belga/SD)