De terugtrekking begint vanaf dinsdag, zei hij op een bijeenkomst met zijn ministers van Defensie Sergej Sjojgoe en Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov in het Kremlin. Volgens president Poetin zijn de 'vooropgestelde doelen in Syrië grotendeels bereikt'.

Het Syrische regime bevestigt dat Rusland zijn militaire aanwezigheid in het land zal verminderen. Maar de Russen zullen het Syrische regime blijven steunen in de strijd tegen het 'terrorisme', laat de communicatiedienst van Assad weten.

Gekanteld

Rusland grijpt sinds eind september in Syrië militair in, op vraag van het regime van president Bashar al-Assad. Op dat moment leek Damascus aan de verliezende hand tegen de oprukkende rebellengroepen en terreurgroepen zoals Islamitische Staat (IS).

Sindsdien is de balans in de Syrische burgeroorlog weer gekanteld in het voordeel van het Assadregime, dat gebieden kon heroveren op rebellengroepen.

Poetin zou maandag nog telefonisch contact gehad hebben met Assad. Beide leiders zouden tot de conclusie gekomen zijn dat de inzet van de Russische luchtmacht ervoor gezorgd heeft dat de 'situatie drastisch veranderd is', laat het Kremlin weten.

Afwachten

De Syrische oppositie en Washington reageert heel voorzichtig en terughoudend op de verrassende aankondiging van Poetin. 'We moeten afwachten hoe groot de omvang is van deze terugtrekking en in welk tijdskader het gebeurt', zegt Monzer Machus, woordvoerder van het hoger onderhandelingscomité van de oppositie (HCN). Bovendien zou een terugtrekking of vermindering van de grondtroepen in Syrië in se niet zo veel uitmaken. De situatie zou pas echt veranderen als Rusland geen luchtaanvallen meer zou uitvoeren, aldus nog Machus.

Ook in de Verenigde Staten wacht men liever de concrete invulling van deze Russische plannen af om echte conclusies te trekken. 'Het is onmogelijk om in te schatten wat de de impact zal zijn op de lopende onderhandelingen, hoe dit de dynamiek zal veranderen', zegt woordvoerder van het Witte Huis Josh Earnest. (Belga/KVDA)

De terugtrekking begint vanaf dinsdag, zei hij op een bijeenkomst met zijn ministers van Defensie Sergej Sjojgoe en Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov in het Kremlin. Volgens president Poetin zijn de 'vooropgestelde doelen in Syrië grotendeels bereikt'.Het Syrische regime bevestigt dat Rusland zijn militaire aanwezigheid in het land zal verminderen. Maar de Russen zullen het Syrische regime blijven steunen in de strijd tegen het 'terrorisme', laat de communicatiedienst van Assad weten.Rusland grijpt sinds eind september in Syrië militair in, op vraag van het regime van president Bashar al-Assad. Op dat moment leek Damascus aan de verliezende hand tegen de oprukkende rebellengroepen en terreurgroepen zoals Islamitische Staat (IS). Sindsdien is de balans in de Syrische burgeroorlog weer gekanteld in het voordeel van het Assadregime, dat gebieden kon heroveren op rebellengroepen.Poetin zou maandag nog telefonisch contact gehad hebben met Assad. Beide leiders zouden tot de conclusie gekomen zijn dat de inzet van de Russische luchtmacht ervoor gezorgd heeft dat de 'situatie drastisch veranderd is', laat het Kremlin weten.De Syrische oppositie en Washington reageert heel voorzichtig en terughoudend op de verrassende aankondiging van Poetin. 'We moeten afwachten hoe groot de omvang is van deze terugtrekking en in welk tijdskader het gebeurt', zegt Monzer Machus, woordvoerder van het hoger onderhandelingscomité van de oppositie (HCN). Bovendien zou een terugtrekking of vermindering van de grondtroepen in Syrië in se niet zo veel uitmaken. De situatie zou pas echt veranderen als Rusland geen luchtaanvallen meer zou uitvoeren, aldus nog Machus. Ook in de Verenigde Staten wacht men liever de concrete invulling van deze Russische plannen af om echte conclusies te trekken. 'Het is onmogelijk om in te schatten wat de de impact zal zijn op de lopende onderhandelingen, hoe dit de dynamiek zal veranderen', zegt woordvoerder van het Witte Huis Josh Earnest. (Belga/KVDA)