Openbare omroep RUV voorspelde eerder nog dat de Piratenpartij haar zetelaantal in de Althingi zou zien stijgen van 3 naar 12, maar uit de eerste resultaten blijkt de stijging dus iets minder spectaculair te zijn. Zoals voorspeld blijft de centrumrechtse Onafhankelijkheidspartij de grootste partij met 30 procent van de stemmen (21 zetels), gevolgd door de Links-Groene Beweging, met 17,1 procent (10 zetels).

Meerderheid

Het is nog te vroeg om te stellen welke partijen een meerderheid kunnen vormen in het parlement. Uit exitpolls bleek dat de Piratenpartij in een alliantie met de groenen, sociaaldemocraten en centrumlinks een meerderheid zou behalen in het parlement, maar dat blijkt na de eerste resultaten al minder vanzelfsprekend, aldus persagentschap Reuters.

Panama Papers

In totaal zouden de linkse partijen tezamen 28 zitjes halen in het 63 zetels tellende parlement. Dat zijn er even veel als de twee centrumrechtse partijen, de Onafhankelijkheidspartij en de Progressieve Partij die sinds 2013 een regering vormen. De Progressieve Partij, die zwaar werd afgestraft na het ontslag van premier Sigmundur David Gunnlaugsson nadat die opdook in de Panama Papers, behaalt volgens de voorlopige resultaten nog maar 10 procent van de stemmen en 7 zitjes in het parlement. Het wordt mogelijk dan ook de pro-Europese, liberale Hervormingspartij, die zich nog niet heeft uitgesproken over in welke coalitie ze wil stappen, die een beslissende rol zal hebben in de regeringsvorming.

(Belga)

Openbare omroep RUV voorspelde eerder nog dat de Piratenpartij haar zetelaantal in de Althingi zou zien stijgen van 3 naar 12, maar uit de eerste resultaten blijkt de stijging dus iets minder spectaculair te zijn. Zoals voorspeld blijft de centrumrechtse Onafhankelijkheidspartij de grootste partij met 30 procent van de stemmen (21 zetels), gevolgd door de Links-Groene Beweging, met 17,1 procent (10 zetels).Meerderheid Het is nog te vroeg om te stellen welke partijen een meerderheid kunnen vormen in het parlement. Uit exitpolls bleek dat de Piratenpartij in een alliantie met de groenen, sociaaldemocraten en centrumlinks een meerderheid zou behalen in het parlement, maar dat blijkt na de eerste resultaten al minder vanzelfsprekend, aldus persagentschap Reuters. Panama Papers In totaal zouden de linkse partijen tezamen 28 zitjes halen in het 63 zetels tellende parlement. Dat zijn er even veel als de twee centrumrechtse partijen, de Onafhankelijkheidspartij en de Progressieve Partij die sinds 2013 een regering vormen. De Progressieve Partij, die zwaar werd afgestraft na het ontslag van premier Sigmundur David Gunnlaugsson nadat die opdook in de Panama Papers, behaalt volgens de voorlopige resultaten nog maar 10 procent van de stemmen en 7 zitjes in het parlement. Het wordt mogelijk dan ook de pro-Europese, liberale Hervormingspartij, die zich nog niet heeft uitgesproken over in welke coalitie ze wil stappen, die een beslissende rol zal hebben in de regeringsvorming.(Belga)