Dinsdagavond werd alles in gereedheid gebracht om te starten met de reddingsactie voor de 33 kompels die al meer dan twee maanden vastzitten in een Chileense mijn. De internationale pers is massaal aanwezig.

De Chileense minister van Mijnbouw Laurence Golborne kondigde dinsdag aan dat de actie kon starten na de laatste veiligheidstests.

Er was sprake van dinsdagavond 18 uur lokale tijd (23 uur Belgische tijd), maar de Chileense president Sebastian Pinera kondigde aan dat de start van de operatie met twee uur werd uitgesteld.

De 31-jarige Chileen Florencio Avalos is de eerste opgesloten mijnwerker die naar boven wordt gehaald. Nadien volgen de 39-jarige Mario Sepulveda en de Boliviaan Carlos Mamani (23).

De hele reddingsoperatie zal waarschijnlijk 48 uur in beslag nemen. De mijnwerkers worden één voor één naar boven getakeld in stalen reddingscapsules. Ze zitten al vast sinds 5 augustus, toen een tunnel instortte.

Journalisten van over de hele wereld zijn naar de San Josémijn gekomen om getuige te zijn van de bevrijding van de kompels.

Dinsdagavond werd alles in gereedheid gebracht om te starten met de reddingsactie voor de 33 kompels die al meer dan twee maanden vastzitten in een Chileense mijn. De internationale pers is massaal aanwezig.De Chileense minister van Mijnbouw Laurence Golborne kondigde dinsdag aan dat de actie kon starten na de laatste veiligheidstests. Er was sprake van dinsdagavond 18 uur lokale tijd (23 uur Belgische tijd), maar de Chileense president Sebastian Pinera kondigde aan dat de start van de operatie met twee uur werd uitgesteld. De 31-jarige Chileen Florencio Avalos is de eerste opgesloten mijnwerker die naar boven wordt gehaald. Nadien volgen de 39-jarige Mario Sepulveda en de Boliviaan Carlos Mamani (23). De hele reddingsoperatie zal waarschijnlijk 48 uur in beslag nemen. De mijnwerkers worden één voor één naar boven getakeld in stalen reddingscapsules. Ze zitten al vast sinds 5 augustus, toen een tunnel instortte.Journalisten van over de hele wereld zijn naar de San Josémijn gekomen om getuige te zijn van de bevrijding van de kompels.