Onder grote media-aandacht drukte een medewerker van de centrale zondag de rode knop in. Daarmee schakelde hij de allerlaatste stoomturbine uit die in Peking nog warmte haalde uit steenkool.

In 2014 en 2015 sloot de stad al drie centrales, goed voor een verbruik van 6,8 miljoen ton steenkool per jaar. Met de sluiting van de centrales probeert de Chinese overheid de beruchte luchtkwaliteit in de hoofdstad aan te pakken. Steenkool is een bijzonder vervuilende energiebron die niet alleen verantwoordelijk is voor de uitstoot van fijnstof, maar ook voor onder meer zwaveldioxide en stikstofoxide.

2 miljoen ton

De laatste actieve centrale, gebouwd in 1999, telde ooit vijf generatoren en stookte bijna 2 miljoen ton steenkool per jaar op. Dankzij de sluiting wordt een jaarlijkse uitstoot van 91 ton zwaveldioxide en 285 ton stikstofoxide gestopt.

Na de sluiting is Peking de eerste grote Chinese stad zonder steenkoolcentrales, meldt het Chinese persagentschap Xinhua. Tenminste, zonder centrales in de stad zelf. Peking importeert immers ook nog energie uit naburige provincies als Hebei en Binnen-Mongolië, en daar wordt wel nog met steenkool gestookt.

IPS

Onder grote media-aandacht drukte een medewerker van de centrale zondag de rode knop in. Daarmee schakelde hij de allerlaatste stoomturbine uit die in Peking nog warmte haalde uit steenkool.In 2014 en 2015 sloot de stad al drie centrales, goed voor een verbruik van 6,8 miljoen ton steenkool per jaar. Met de sluiting van de centrales probeert de Chinese overheid de beruchte luchtkwaliteit in de hoofdstad aan te pakken. Steenkool is een bijzonder vervuilende energiebron die niet alleen verantwoordelijk is voor de uitstoot van fijnstof, maar ook voor onder meer zwaveldioxide en stikstofoxide.De laatste actieve centrale, gebouwd in 1999, telde ooit vijf generatoren en stookte bijna 2 miljoen ton steenkool per jaar op. Dankzij de sluiting wordt een jaarlijkse uitstoot van 91 ton zwaveldioxide en 285 ton stikstofoxide gestopt.Na de sluiting is Peking de eerste grote Chinese stad zonder steenkoolcentrales, meldt het Chinese persagentschap Xinhua. Tenminste, zonder centrales in de stad zelf. Peking importeert immers ook nog energie uit naburige provincies als Hebei en Binnen-Mongolië, en daar wordt wel nog met steenkool gestookt.IPS