Dat schrijven De Standaard en Het Nieuwsblad.

De koppositie van de N-VA in het Vlaamse politieke landschap blijft wel intact, CD&V blijft als tweede partij met 19,1 procent op ruime afstand. Maar de slijtage door de regeringsdeelname is wel zichtbaar. De stemmen lekken weg naar extreemrechts, maar ook naar CD&V en in mindere mate Open VLD. De N-VA zit daarmee in een licht dalende trend.

Het resultaat van 27,3 procent ligt meer dan vijf procentpunt lager dan de verkiezingsuitslag van mei 2014.

N-VA betaalt als dragende partij van de Vlaamse en federale regeringen de tol van het beleid, blijkt uit de peilingen, of, zoals De Standaard het formuleert "de prijs van het compromis". Het oordeel van de bevolking over het regeringsbeleid is gemengd. Het veiligheidsbeleid oogst tevredenheid, het sociaal-economische beleid veel minder.

Bourgeois

Dit is de tweede peiling in een jaar tijd waarbij een significante daling wordt opgetekend ten opzichte van de vorige verkiezingen. In de cijfers van populairste politici, valt het barslechte resultaat van Vlaams minister-president Geert Bourgeois op. Hij staat op nummer tien, terwijl het vertrouwen in eerste minister Charles ­Michel (MR) net op zijn hoogtepunt staat. N-VA-voorzitter Bart De Wever zakt naar de vierde plaats in de populariteitsranking, na Maggie De Block, Kris Peeters en premier Michel. Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken doet wel een grote stap voorwaarts.

Bij de andere partijen valt de klap op die Vlaams minister van Energie Annemie Turtelboom (Open VLD) krijgt. Zij zakt in de populariteitspoll van plaats 10 naar plaats 24, ongetwijfeld een gevolg van de naar haar genoemde Turteltaks. Partijvoorzitster Gwendolyn Rutten deelt in de klappen: ze zakt van 8 naar 14.

(Belga/RR)

Dat schrijven De Standaard en Het Nieuwsblad.De koppositie van de N-VA in het Vlaamse politieke landschap blijft wel intact, CD&V blijft als tweede partij met 19,1 procent op ruime afstand. Maar de slijtage door de regeringsdeelname is wel zichtbaar. De stemmen lekken weg naar extreemrechts, maar ook naar CD&V en in mindere mate Open VLD. De N-VA zit daarmee in een licht dalende trend. Het resultaat van 27,3 procent ligt meer dan vijf procentpunt lager dan de verkiezingsuitslag van mei 2014. N-VA betaalt als dragende partij van de Vlaamse en federale regeringen de tol van het beleid, blijkt uit de peilingen, of, zoals De Standaard het formuleert "de prijs van het compromis". Het oordeel van de bevolking over het regeringsbeleid is gemengd. Het veiligheidsbeleid oogst tevredenheid, het sociaal-economische beleid veel minder.Dit is de tweede peiling in een jaar tijd waarbij een significante daling wordt opgetekend ten opzichte van de vorige verkiezingen. In de cijfers van populairste politici, valt het barslechte resultaat van Vlaams minister-president Geert Bourgeois op. Hij staat op nummer tien, terwijl het vertrouwen in eerste minister Charles ­Michel (MR) net op zijn hoogtepunt staat. N-VA-voorzitter Bart De Wever zakt naar de vierde plaats in de populariteitsranking, na Maggie De Block, Kris Peeters en premier Michel. Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken doet wel een grote stap voorwaarts.Bij de andere partijen valt de klap op die Vlaams minister van Energie Annemie Turtelboom (Open VLD) krijgt. Zij zakt in de populariteitspoll van plaats 10 naar plaats 24, ongetwijfeld een gevolg van de naar haar genoemde Turteltaks. Partijvoorzitster Gwendolyn Rutten deelt in de klappen: ze zakt van 8 naar 14.(Belga/RR)