Pegida-aanhangers hekelen foto’s niet-blanke voetballers op chocoladeverpakking

Een Pegida-afdeling liet op de Facebookpagina hun ongenoegen blijken over de niet-blanke kinderfoto's op chocoladerepen. © Facebook

Aanhangers van de Duitse anti-islambeweging Pegida hebben op sociale media hun ongenoegen geuit over foto’s van twee niet-blanke kinderen op de verpakking van Kinder-chocolade. Wat ze niet wisten, is dat het om kinderfoto’s van spelers van de Duitse nationale voetploeg ging.

Al decennialang prijkt een blanke, blondharige jongen op de verpakking van chocolade van het merk Kinder. De ontsteltenis bij enkele aanhangers van Pegida was dan ook groot toen ze er plots gezichten van kinderen met een niet-blanke huidskleur aantroffen.

Op de Facebookpagina van de Pegida-afdeling aan de Bodensee stond te lezen: ‘is dit een grap? Kan je zoiets echt kopen?’ Op die post kwamen ook reacties die de verontwaardiging deelden: ‘Zouden landen als Turkije foto’s van Duitse kinderen gebruiken op de verpakking van hun snoep?’ Een andere Pegida-sympathisant riep op het chocolademerk te boycotten.

Marketingcampagne

Uiteindelijk werden ze erop gewezen dat het om twee speler van het Duitse nationale voetbalteam ging: Illkay Gündogan en Jérôme Boateng. Voor een marketingcampagne in de aanloop naar het EK in Frankrijk wou Kinder namelijk kinderfoto’s van Duitse voetballers gebruiken. De Pegida-afdeling werd dan ook onderwerp van spot in Duitsland.

Beide voetballers zijn overigens in Duitsland geboren. Boateng is de zoon van een Duitse moeder en een Ghanese vader. Gündogan is de zoon van Turkse immigranten. Sommige Pegida-leden lieten ook blijken dat ze niet kunnen aanvaarden dat voetballers met een niet-blanke huidskleur Duitsland vertegenwoordigen. ‘Er is niets nationaal meer aan dat team’, was een van de reacties.

Ferrero, de Italiaanse producent van de Kinder-chocoladerepen, merkte de ophef op in de Duitse media. ‘We willen ons expliciet distantiëren van elke vorm van xenofobie of discriminatie’, klinkt het.

Pegida staat voor de Patriottische Europeanen tegen de Islamisering van het Avondland. De protestbeweging ontstond in 2014 in de Duitse stad Dresden en wil naar eigen zeggen hun afkeer van de ‘vervreemding’ van Duitsland uiten, op een vreedzame manier. Migratie en islamisering zouden het land volgens hen bedreigen.

(RDC)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content