"Ik denk niet dat het eerlijk is om de islam te koppelen aan geweld", antwoordde de paus die na de recente moord op een Franse priester door twee jihadisten gevraagd werd waarom hij de islam nooit veroordeelt na dergelijke aanvallen.

"Iedere dag wanneer ik de kranten opensla, zie ik geweld in Italië, iemand die zijn vriendin heeft vermoord, een ander die zijn schoonmoeder vermoordde, en dat zijn gedoopte christenen", aldus de paus tijdens een persconferentie op het vliegtuig dat hem weer naar Polen bracht.

"Als ik over islamitisch geweld praat, moet ik het ook over christelijk geweld hebben. In bijna alle religies is er een kleine groep fundamentalisten. Wij hebben die ook", zo benadrukte de paus.

Volgens de paus is religie dan ook niet de ware drijfveer achter geweld. "Met je taal kan je evengoed doden als met een mes", zo opperde de paus, die verwees naar de toename van populistische partijen die racisme en xenofobie aanwakkeren. "Hoeveel van onze Europese jongeren hebben we niet zonder idealen of werk achtergelaten...Daarna storten ze zich op drugs of alcohol en gaan ze naar daar om zich bij fundamentalistische groepen aan te sluiten", waarschuwde de paus nog. (Belga/JH)

"Ik denk niet dat het eerlijk is om de islam te koppelen aan geweld", antwoordde de paus die na de recente moord op een Franse priester door twee jihadisten gevraagd werd waarom hij de islam nooit veroordeelt na dergelijke aanvallen. "Iedere dag wanneer ik de kranten opensla, zie ik geweld in Italië, iemand die zijn vriendin heeft vermoord, een ander die zijn schoonmoeder vermoordde, en dat zijn gedoopte christenen", aldus de paus tijdens een persconferentie op het vliegtuig dat hem weer naar Polen bracht. "Als ik over islamitisch geweld praat, moet ik het ook over christelijk geweld hebben. In bijna alle religies is er een kleine groep fundamentalisten. Wij hebben die ook", zo benadrukte de paus. Volgens de paus is religie dan ook niet de ware drijfveer achter geweld. "Met je taal kan je evengoed doden als met een mes", zo opperde de paus, die verwees naar de toename van populistische partijen die racisme en xenofobie aanwakkeren. "Hoeveel van onze Europese jongeren hebben we niet zonder idealen of werk achtergelaten...Daarna storten ze zich op drugs of alcohol en gaan ze naar daar om zich bij fundamentalistische groepen aan te sluiten", waarschuwde de paus nog. (Belga/JH)