De kerkleider arriveerde zaterdag in de Kroatische hoofdstad Zagreb voor een tweedaags bezoek aan het land.

Op de luchthaven van Zagreb sprak de paus uitdrukkelijk zijn steun uit voor het "logische en noodzakelijke" Kroatische EU-lidmaatschap: "Cultureel was Kroatië altijd al onderdeel van Midden-Europa. Zijn bevolking is door en door Europees. Het historische en culturele Europese karakter van Kroatië wordt door EU-lidmaatschap slechts bevestigd", zei volgens KerkNet Benedictus, die ook de sterke christelijke identiteit van de Kroatiërs prees. Bijna 90 procent van de Kroatische bevolking is katholiek.

Christelijke wortels

Aan 400 wetenschappers, kunstenaars, ondernemers en politici in het Nationaal Theater zei de paus dat het Westen zijn identiteit verliest indien geloof privézaak wordt. Hij waarschuwde Europa zich niet af te sluiten voor het transcendente en riep Europa andermaal op zijn christelijke wortels te herontdekken. Hij wees ook op het belang van de gewetensvorming.

In een regio die getekend is door de bloedige Balkanoorlog benadrukte Benedictus dat godsdienst een kracht tot vrede moet zijn.

Zaterdagavond leidde de paus een gebedswake met jongeren op het Josip Jelacic Plein. Hij vroeg de 50.000 aanwezigen om niet toe te geven aan goedkoop succes. "Geef uw zoektocht naar datgene wat U overstijgt en wat zin geeft aan het leven niet op voor materieel bezit. Moge Christus U daarbij als een helder licht aan de hemel leiden", zo sprak Benedictus XVI. (Belga)

De kerkleider arriveerde zaterdag in de Kroatische hoofdstad Zagreb voor een tweedaags bezoek aan het land. Op de luchthaven van Zagreb sprak de paus uitdrukkelijk zijn steun uit voor het "logische en noodzakelijke" Kroatische EU-lidmaatschap: "Cultureel was Kroatië altijd al onderdeel van Midden-Europa. Zijn bevolking is door en door Europees. Het historische en culturele Europese karakter van Kroatië wordt door EU-lidmaatschap slechts bevestigd", zei volgens KerkNet Benedictus, die ook de sterke christelijke identiteit van de Kroatiërs prees. Bijna 90 procent van de Kroatische bevolking is katholiek. Christelijke wortels Aan 400 wetenschappers, kunstenaars, ondernemers en politici in het Nationaal Theater zei de paus dat het Westen zijn identiteit verliest indien geloof privézaak wordt. Hij waarschuwde Europa zich niet af te sluiten voor het transcendente en riep Europa andermaal op zijn christelijke wortels te herontdekken. Hij wees ook op het belang van de gewetensvorming. In een regio die getekend is door de bloedige Balkanoorlog benadrukte Benedictus dat godsdienst een kracht tot vrede moet zijn. Zaterdagavond leidde de paus een gebedswake met jongeren op het Josip Jelacic Plein. Hij vroeg de 50.000 aanwezigen om niet toe te geven aan goedkoop succes. "Geef uw zoektocht naar datgene wat U overstijgt en wat zin geeft aan het leven niet op voor materieel bezit. Moge Christus U daarbij als een helder licht aan de hemel leiden", zo sprak Benedictus XVI. (Belga)