Paus Franciscus heeft zijn Paasboodschap voor miljoenen mensen opnieuw gebruikt voor een oproep tot vrede. Hij klaagt de honger in de wereld aan en keert zich tegen geweld. De Argentijn breekt ook dit jaar met een traditie van zijn voorgangers.

Paus Franciscus heeft in zijn Paasboodschap het geweld in conflictgebieden zoals Syrië of Oekraïne aan de kaak gesteld en opgeroepen tot vrede en naastenliefde. Hij keerde zich voor zo'n 150.000 gelovigen op het feestelijk opgesmukte Sint-Pietersplein ook tegen de honger en verkwisting in de wereld, vooraleer hij vanop de loggia van de basiliek de traditionele zegen "urbi et orbi" gaf.

Vrede

Onder een stralende zon riep de paus meermaals op tot een verzaking aan alle geweld. Het hoofd van de Katholieke Kerk hekelde de situaties in enkele conflictgebieden zoals Irak, Nigeria, Zuid-Soedan, de Centraal-Afrikaanse Republiek of Venezuela.

Oekraïne wenste hij een toekomst "in een geest van eenheid en dialoog". In Syrië moeten de partijen "de moed opbrengen om over de vrede te onderhandelen, die al veel te lang op zich laat wachten".

Hoop

Franciscus loofde bovendien "de ontkiemende hoop" door de onderhandelingen tussen Israëli's en Palestijnen. De paus sprak ook zijn solidariteit uit met de slachtoffers van ebola in Guinee, Sierra Leone en Liberia.

Eerder vierde de paus met de gelovigen de traditionele Paasmis voor de wederopstanding van Jezus Christus. Daarna reed hij met de jeep enkele rondjes op het Sint-Pietersplein, begroette de pelgrims en schudde handen.

Zegen

De zegen "urbi et orbi" (voor de stad en de wereld) werd door miljoenen mensen uit de hele wereld op televisie en via het internet gevolgd. De paus stapte net zoals vorig jaar ervan af om de gebruikelijke paaswensen in tientallen talen te doen. In plaats daarvan wenste hij de mensen in het Italiaans "smakelijk eten" en een vrolijk Pasen.

In zijn boodschap wendde de Argentijn zich tegen de uitbuiting van weerlozen, kinderen, vrouwen en bejaarden. Hij hekelde de verspreiding van ziektes "wegens nalatigheid en extreme armoede".

Vluchtelingen

Franciscus riep de mensen ook op vluchtelingen te helpen en aan te moedigen. De paus zelf had ter gelegenheid van Pasen zieke kinderen met een vracht chocolade paaseieren verrast. Bovendien zou de voor aalmoezen bevoegde aartsbisschop in de omgeving van het treinstation Termini geld en de paasgroeten van de paus aan daklozen hebben overgemaakt.

Zaterdagavond had Franciscus in een stemmingsvolle Paasnacht de mensen ertoe opgeroepen naar de oorsprong van hun geloof terug te keren en dat in de wereld uit te dragen. (Belga/EE)

Paus Franciscus heeft zijn Paasboodschap voor miljoenen mensen opnieuw gebruikt voor een oproep tot vrede. Hij klaagt de honger in de wereld aan en keert zich tegen geweld. De Argentijn breekt ook dit jaar met een traditie van zijn voorgangers. Paus Franciscus heeft in zijn Paasboodschap het geweld in conflictgebieden zoals Syrië of Oekraïne aan de kaak gesteld en opgeroepen tot vrede en naastenliefde. Hij keerde zich voor zo'n 150.000 gelovigen op het feestelijk opgesmukte Sint-Pietersplein ook tegen de honger en verkwisting in de wereld, vooraleer hij vanop de loggia van de basiliek de traditionele zegen "urbi et orbi" gaf. VredeOnder een stralende zon riep de paus meermaals op tot een verzaking aan alle geweld. Het hoofd van de Katholieke Kerk hekelde de situaties in enkele conflictgebieden zoals Irak, Nigeria, Zuid-Soedan, de Centraal-Afrikaanse Republiek of Venezuela. Oekraïne wenste hij een toekomst "in een geest van eenheid en dialoog". In Syrië moeten de partijen "de moed opbrengen om over de vrede te onderhandelen, die al veel te lang op zich laat wachten". HoopFranciscus loofde bovendien "de ontkiemende hoop" door de onderhandelingen tussen Israëli's en Palestijnen. De paus sprak ook zijn solidariteit uit met de slachtoffers van ebola in Guinee, Sierra Leone en Liberia.Eerder vierde de paus met de gelovigen de traditionele Paasmis voor de wederopstanding van Jezus Christus. Daarna reed hij met de jeep enkele rondjes op het Sint-Pietersplein, begroette de pelgrims en schudde handen.Zegen De zegen "urbi et orbi" (voor de stad en de wereld) werd door miljoenen mensen uit de hele wereld op televisie en via het internet gevolgd. De paus stapte net zoals vorig jaar ervan af om de gebruikelijke paaswensen in tientallen talen te doen. In plaats daarvan wenste hij de mensen in het Italiaans "smakelijk eten" en een vrolijk Pasen. In zijn boodschap wendde de Argentijn zich tegen de uitbuiting van weerlozen, kinderen, vrouwen en bejaarden. Hij hekelde de verspreiding van ziektes "wegens nalatigheid en extreme armoede". VluchtelingenFranciscus riep de mensen ook op vluchtelingen te helpen en aan te moedigen. De paus zelf had ter gelegenheid van Pasen zieke kinderen met een vracht chocolade paaseieren verrast. Bovendien zou de voor aalmoezen bevoegde aartsbisschop in de omgeving van het treinstation Termini geld en de paasgroeten van de paus aan daklozen hebben overgemaakt. Zaterdagavond had Franciscus in een stemmingsvolle Paasnacht de mensen ertoe opgeroepen naar de oorsprong van hun geloof terug te keren en dat in de wereld uit te dragen. (Belga/EE)