Paus Franciscus heeft donderdagnamiddag tijdens een ontmoeting met een delegatie van de Internationale Vereniging voor het Strafrecht de doodstraf verworpen en felle kritiek geleverd op het misbruik van de voorlopige hechtenis. Dat meldt Radio Vaticaan.

'Doodstraf onaanvaardbaar'

Christenen moeten zich niet enkel tegen de doodstraf verzetten, maar zij moeten zich eveneens inzetten voor meer menswaardige gevangenissen, zei de paus in een uitzonderlijk lange toespraak.

Daarin veroordeelde hij het toenemende gebruik van de doodstraf wereldwijd. Voor katholieken is die praktijk onaanvaardbaar omdat Justitie zich kan vergissen en totalitaire regimes en dictaturen deze straf misbruiken om politieke tegenstanders te onderdrukken en religieuze en culturele minderheden te vervolgen.

Gevaarlijke ideologieën

Paus Franciscus veroordeelde eveneens het misbruik van de voorlopige hechtenis, die slechts een schijn van wettelijkheid heeft. "In sommige landen is het gebruik van de voorhechtenis bijzonder problematisch omdat meer dan vijftig procent van de gevangenen er in voorhechtenis zit, waardoor gevangenissen onnodig overvol zijn."

De paus laakte de opkomst van gevaarlijke ideologieën die de juridische praktijken beïnvloeden. "Er bestaat een tendens om doelbewust vijanden te creëren, stereotiepe figuren die allen karakteristieken hebben die de samenleving als bedreigend ervaart of interpreteert. Deze werkwijze is dezelfde die destijds de expansie van racistische ideeën heeft mogelijk gemaakt."

Martelpraktijken CIA

Hij hekelde ook de martelpraktijken "die niet enkel in de concentratiekampen worden toegepast maar ook in instellingen voor minderjarigen en psychiatrische ziekenhuizen". In een allusie op de praktijken van de CIA in de strijd tegen het terrorisme hekelde de kerkleider "de staten die folterpraktijken tolereren of toelating geven voor het transport van gevangenen in hun luchtruim die op weg zijn naar centra waar martelpraktijken worden toegepast". (Belga/WB)

Paus Franciscus heeft donderdagnamiddag tijdens een ontmoeting met een delegatie van de Internationale Vereniging voor het Strafrecht de doodstraf verworpen en felle kritiek geleverd op het misbruik van de voorlopige hechtenis. Dat meldt Radio Vaticaan.Christenen moeten zich niet enkel tegen de doodstraf verzetten, maar zij moeten zich eveneens inzetten voor meer menswaardige gevangenissen, zei de paus in een uitzonderlijk lange toespraak. Daarin veroordeelde hij het toenemende gebruik van de doodstraf wereldwijd. Voor katholieken is die praktijk onaanvaardbaar omdat Justitie zich kan vergissen en totalitaire regimes en dictaturen deze straf misbruiken om politieke tegenstanders te onderdrukken en religieuze en culturele minderheden te vervolgen. Paus Franciscus veroordeelde eveneens het misbruik van de voorlopige hechtenis, die slechts een schijn van wettelijkheid heeft. "In sommige landen is het gebruik van de voorhechtenis bijzonder problematisch omdat meer dan vijftig procent van de gevangenen er in voorhechtenis zit, waardoor gevangenissen onnodig overvol zijn." De paus laakte de opkomst van gevaarlijke ideologieën die de juridische praktijken beïnvloeden. "Er bestaat een tendens om doelbewust vijanden te creëren, stereotiepe figuren die allen karakteristieken hebben die de samenleving als bedreigend ervaart of interpreteert. Deze werkwijze is dezelfde die destijds de expansie van racistische ideeën heeft mogelijk gemaakt." Hij hekelde ook de martelpraktijken "die niet enkel in de concentratiekampen worden toegepast maar ook in instellingen voor minderjarigen en psychiatrische ziekenhuizen". In een allusie op de praktijken van de CIA in de strijd tegen het terrorisme hekelde de kerkleider "de staten die folterpraktijken tolereren of toelating geven voor het transport van gevangenen in hun luchtruim die op weg zijn naar centra waar martelpraktijken worden toegepast". (Belga/WB)