Iets na 10 uur plaatselijke tijd begon paus Franciscus, die woensdag al president Barack Obama had ontmoet, voor de aanwezige parlementsleden aan een historische speech. Het was immers voor het eerst dat het hoofd van de katholieke kerk de gezamenlijke kamers van het Amerikaanse Congres toesprak.

De kerkvorst was eerst apart ontvangen door de Republikeinse voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, John Boehner. Boehner, een katholiek, nam vervolgens achter het spreekgestoelte van de paus plaats, naast vicepresident Joe Biden, en was duidelijk geëmotioneerd door de woorden van de paus.

De volledige toespraak

Extremisme

Paus Franciscus riep op tot waakzaamheid tegen 'elk type van fundamentalisme', religieus of niet. Tegelijk vraagt hij dat de strijd tegen het extremisme niet ten koste gaat van de individuele vrijheden.

Vluchtelingencrisis

De 78-jarige Argentijn, een zoon van Italiaanse migranten, bracht zijn eigen afkomst in herinnering toen hij het had over de vluchtelingencrisis. Hij riep op tot een 'humaan, rechtvaardig en broederlijk' antwoord op die crisis.

'Wij, de mensen van dit continent, zijn niet bang van vreemdelingen, omdat de meesten van ons ooit vreemdelingen waren', aldus Franciscus, die daarop een staande ovatie kreeg van de parlementsleden. 'Onze wereld krijgt te maken met een vluchtelingencrisis die ongezien is sinds de Tweede Wereldoorlog. Ook op dit continent worden duizenden mensen gedwongen om naar het noorden te reizen, op zoek naar een beter leven voor henzelf en hun geliefden, op zoek naar grotere kansen. Is dat niet wat we willen voor onze eigen kinderen?'

Hij riep de Amerikanen op om migranten niet als nummers maar veeleer als mensen te zien en om hen te behandelen 'met dezelfde passie en medelijden als waarmee we zelf willen behandeld worden'

Doodstraf

Met nadruk verdedigde de paus ook de afschaffing van de doodstraf, een maatregel waar vooral de Republikeinen tegen gekant zijn. 'De gouden regel dat wat we willen dat anderen voor ons doen, we ook voor hen moeten doen, brengt ons onze verantwoordelijkheid in herinnering om het menselijk leven te beschermen en verdedigen. Deze overtuiging heeft me ertoe geleid de afschaffing van de doodstraf te bepleiten.'

Klimaatverandering

In verband met de klimaatverandering wees hij op de 'grote rol' die de Verenigde Staten te spelen hebben in het nemen van 'moedige handelingen'. Ook daarrond bestaat heel wat tegenkanting in het Amerikaanse Congres. (Belga/KVDA)

Iets na 10 uur plaatselijke tijd begon paus Franciscus, die woensdag al president Barack Obama had ontmoet, voor de aanwezige parlementsleden aan een historische speech. Het was immers voor het eerst dat het hoofd van de katholieke kerk de gezamenlijke kamers van het Amerikaanse Congres toesprak.De kerkvorst was eerst apart ontvangen door de Republikeinse voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, John Boehner. Boehner, een katholiek, nam vervolgens achter het spreekgestoelte van de paus plaats, naast vicepresident Joe Biden, en was duidelijk geëmotioneerd door de woorden van de paus.Paus Franciscus riep op tot waakzaamheid tegen 'elk type van fundamentalisme', religieus of niet. Tegelijk vraagt hij dat de strijd tegen het extremisme niet ten koste gaat van de individuele vrijheden.De 78-jarige Argentijn, een zoon van Italiaanse migranten, bracht zijn eigen afkomst in herinnering toen hij het had over de vluchtelingencrisis. Hij riep op tot een 'humaan, rechtvaardig en broederlijk' antwoord op die crisis. 'Wij, de mensen van dit continent, zijn niet bang van vreemdelingen, omdat de meesten van ons ooit vreemdelingen waren', aldus Franciscus, die daarop een staande ovatie kreeg van de parlementsleden. 'Onze wereld krijgt te maken met een vluchtelingencrisis die ongezien is sinds de Tweede Wereldoorlog. Ook op dit continent worden duizenden mensen gedwongen om naar het noorden te reizen, op zoek naar een beter leven voor henzelf en hun geliefden, op zoek naar grotere kansen. Is dat niet wat we willen voor onze eigen kinderen?' Hij riep de Amerikanen op om migranten niet als nummers maar veeleer als mensen te zien en om hen te behandelen 'met dezelfde passie en medelijden als waarmee we zelf willen behandeld worden'Met nadruk verdedigde de paus ook de afschaffing van de doodstraf, een maatregel waar vooral de Republikeinen tegen gekant zijn. 'De gouden regel dat wat we willen dat anderen voor ons doen, we ook voor hen moeten doen, brengt ons onze verantwoordelijkheid in herinnering om het menselijk leven te beschermen en verdedigen. Deze overtuiging heeft me ertoe geleid de afschaffing van de doodstraf te bepleiten.' In verband met de klimaatverandering wees hij op de 'grote rol' die de Verenigde Staten te spelen hebben in het nemen van 'moedige handelingen'. Ook daarrond bestaat heel wat tegenkanting in het Amerikaanse Congres. (Belga/KVDA)