Paus en Russische patriarch hebben eerste ontmoeting in 1.000 jaar (in Cuba)

Paus Franciscus en de Russisch-orthodoxe patriarch Kirill tijdens hun ontmoeting in de Cubaanse hoofdstad © REUTERS

Paus Franciscus ontmoette vrijdag de Russische patriarch Kirill in de Cubaanse hoofdstad Havana. Het was een historische ontmoeting, aangezien het bijna duizend jaar geleden is dat de leiders van de twee christelijke stromingen met elkaar spraken.

De paus was op weg naar Mexico, waar hij een bezoek van vijf dagen brengt. Maar eerst hield hij halt in de Cubaanse hoofdstad Havana voor een ontmoeting van enkele uren met het hoofd van de Russisch-orthodoxe kerk. De ontmoeting, die het Vaticaan al decennia lang tevergeefs probeert te organiseren, werd tot op het laatste moment geheim gehouden omdat de weerstand binnen het patriarchaat groot was.

‘Dringende actie’

Na de ontmoeting ondertekenden de twee kerkleiders een gemeenschappelijke verklaring, waarin ze de vervolging aanklagen van -zowel orthodoxe als katholieke- christenen in het Midden-Oosten en Afrika.

“We roepen de internationale gemeenschap op om dringende acties te ondernemen om te vermijden dat de christenen in het Midden-Oosten worden verjaagd”, aldus de twee kerkleiders in hun gemeenschappelijke verklaring. “In Syrië en Irak heeft het geweld al duizenden mensen gedood. Miljoenen mensen hebben geen onderdak of middelen meer.” Ze riepen de betrokken partijen in de conflicten ook op “zich te verenigen om een einde te maken aan het geweld en het terrorisme te stoppen, en tegelijkertijd door middel van een dialoog snel de vrede te herstellen”. “We zijn ons ervan bewust dat talrijke obstakels moeten worden overwonnen, maar we hopen dat onze ontmoeting een rol speelt in het herstel van de eenheid (tussen de christenen), die God heeft gewild”.

‘Zoals broers’

De scheiding tussen de katholieken en de orthodoxen gaat terug tot 1054, toen Rome en Constantinopel zich van elkaar afscheurden. Die splitsing werd ingegeven door theologische verschillen maar ook door het feit dat het Karolingische westen de hele christelijke wereld wilde controleren, terwijl de oosterse kerken hun autonomie wilden bewaren.

Franciscus gaf aan dat de twee “gesproken hebben zoals broers”. Hij loofde Kirill voor zijn “broederlijke bescheidenheid en zijn goede wensen om tot een eenheid te komen”. Kirill benadrukte dat de twee kerken “kunnen samenwerken om het christendom wereldwijd te beschermen”.

(Belga/RR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content