De kerkleider werd verwelkomd door koning Juan Carlos, koningin Sophia en kardinaal Antonio Rouco Varela, de aartsbisschop van Madrid.

Tijdens zijn verblijf zal de paus samen met honderdduizenden pelgrims van over de hele wereld de Wereldjongerendagen vieren.

Woensdagavond was er nog een betoging tegen het pausbezoek. Voor de demonstranten is het onaanvaardbaar dat Spaans belastinggeld gebruikt wordt voor de religieuze bijeenkomst en het pausbezoek in deze economisch moeilijke tijden voor het land. Zij eisen een volledige scheiding van Kerk en staat. De betoging liep op het einde licht uit de hand. Bij confrontaties tussen betogers en relpolitie raakten 11 mensen gewond. Zeven manifestanten werden opgepakt.

50 miljoen euro
De organisatoren van de Wereldjongerendagen ontkennen dat de staat de bijeenkomst met belastinggeld financiert. Volgens hen wordt de 50 miljoen euro die nodig is voor de organisatie van het religieuze evenement bijeengebracht met behulp van giften van de deelnemers.

De Spaanse regering zegt echter dat de kosten van het pausbezoek niet opwegen tegen de voordelen. Spanje maakt momenteel de ergste economische crisis in decennia mee, met een werkloosheidsgraad van 21 procent.

Openluchtmis
Het hoogtepunt van de Wereldjongerendagen is de openluchtmis, voorgegaan door de paus, in de luchthaven Cuatro Vientos. De jongeren houden er de avond ervoor een wake en overnachten in open lucht op de tarmac.

Het is de derde keer sinds zijn aantreden in 2005 dat Benedictus XVI Spanje bezoekt. De eerste keer was in juli 2006, ter gelegenheid van de Wereldgezinsdagen in Valencia. De tweede keer was november 2010, toen hij Santiago de Compostela en Barcelona bezocht. (Belga/TE)

De kerkleider werd verwelkomd door koning Juan Carlos, koningin Sophia en kardinaal Antonio Rouco Varela, de aartsbisschop van Madrid. Tijdens zijn verblijf zal de paus samen met honderdduizenden pelgrims van over de hele wereld de Wereldjongerendagen vieren. Woensdagavond was er nog een betoging tegen het pausbezoek. Voor de demonstranten is het onaanvaardbaar dat Spaans belastinggeld gebruikt wordt voor de religieuze bijeenkomst en het pausbezoek in deze economisch moeilijke tijden voor het land. Zij eisen een volledige scheiding van Kerk en staat. De betoging liep op het einde licht uit de hand. Bij confrontaties tussen betogers en relpolitie raakten 11 mensen gewond. Zeven manifestanten werden opgepakt. 50 miljoen euro De organisatoren van de Wereldjongerendagen ontkennen dat de staat de bijeenkomst met belastinggeld financiert. Volgens hen wordt de 50 miljoen euro die nodig is voor de organisatie van het religieuze evenement bijeengebracht met behulp van giften van de deelnemers. De Spaanse regering zegt echter dat de kosten van het pausbezoek niet opwegen tegen de voordelen. Spanje maakt momenteel de ergste economische crisis in decennia mee, met een werkloosheidsgraad van 21 procent. Openluchtmis Het hoogtepunt van de Wereldjongerendagen is de openluchtmis, voorgegaan door de paus, in de luchthaven Cuatro Vientos. De jongeren houden er de avond ervoor een wake en overnachten in open lucht op de tarmac.Het is de derde keer sinds zijn aantreden in 2005 dat Benedictus XVI Spanje bezoekt. De eerste keer was in juli 2006, ter gelegenheid van de Wereldgezinsdagen in Valencia. De tweede keer was november 2010, toen hij Santiago de Compostela en Barcelona bezocht. (Belga/TE)