Parlement fluit Cameron terug: Britten doen niet mee aan aanval op Syrië

De Britse premier David Cameron argumenteert in het Lagerhuis voor militair ingrijpen in Syrië. © Reuters

De Britse premier David Cameron heeft de parlementaire stemming over een mogelijk militaire actie in Syrië verloren. het Lagerhuis stuurde de eerste minister wandelen met 272 stemmen voor en 285 tegen. Groot-Brittannië doet bijgevolg niet mee aan een gewapende interventie.

David Cameron verklaarde dat het Britse parlement duidelijk heeft gemaakt dat het tegen een militair optreden in Syrië is gekant. Hij beloofde daar rekening mee te houden. Als de VS Syrië bombardeert, zal dat dus zonder de Britten zijn

“Het is duidelijk dat het Britse parlement, dat de visie van het Britse volk weergeeft, geen Britse militaire interventie wil. Ik neem daar nota van en ik zal daarnaar handelen”, verklaarde David Cameron na afloop van de stemming. “Ik geloof sterk in de noodzaak van een stevig antwoord op het gebruik van chemische wapens. Maar ik geloof ook sterk in het respecteren van de wil van dit Lagerhuis.”

Ook afgezwakt voorstel faalt

Na protest van de Labour-oppositie maar ook vanuit de eigen rangen, moest Cameron zijn plannen opbergen om het parlement te laten stemmen over een concrete Britse deelname aan een militaire vergeldingsoperatie tegen het regime in Damascus. Er werd enkel nog gestemd over een afgezwakt voorstel.

Maar ook het voorstel waarin de deelname aan een mogelijke militaire actie enkel nog ‘principieel’ werd vermeld, op voorwaarde dat de VN-onderzoekers met concreet bewijsmateriaal tegen het regime van de Syrische president Assad op de proppen kwamen, haalde dus geen meerderheid.

Geen sluitend bewijs

Sir Edward Leigh, een Conservatieve partijgenoot van Cameron uit het district Gainsborough, denkt dat de premier geen tweede en cruciale stemronde zal houden “omdat hij weet dat hij die niet kan winnen”, berichtte de BBC. “We zijn voorgelogen over Irak, wij gaan niet opnieuw de weg op”, citeerde de omroep het parlementslid dat daarmee verwees naar één van de officiële Amerikaans-Britse redenen om tien jaar geleden het Irak van Saddam Hoessein binnen te vallen.

Dat argument toen luidde dat Saddam over massavernietingswapens beschikte. Tijdens het debat in het Lagerhuis benadrukte Cameron niettemin dat de huidige situatie “niet te vergelijken is met Irak”, aldus SkyNews.

Cameron heeft ook toegegeven dat hij geen sluitend bewijs heeft dat het regime van de Syrische president Bashar al-Assad verantwoordelijk is voor de veronderstelde aanval met chemische wapens vorige week nabij Damascus. (Belga/TV)

Partner Content