'Dank aan onze ordetroepen voor hun moed en professionalisme. Schande aan hen die hen aanvielen. Schande aan hen die geweld tegen andere burgers en journalisten gebruikten. Schande aan hen die verkozenen trachtten te intimideren. Geen plaats voor dit geweld in de Republiek', twitterde de president.

De Franse minister van Binnenlandse Zaken, Christophe Castaner, stelde tegenover de pers het geweld in verscheidene steden in Frankrijk aan de kaak. Hij zei dat 130 mensen werden opgepakt, van wie 42 in Parijs.

Volgens de minister werden zaterdag om 17 uur 106.301 'gele hesjes' geteld over heel Frankrijk, waarvan 8.000 in Parijs, tegen 282.710 vorige zaterdag. Er werden in heel Frankrijk 1.619 acties geteld.

De 'gilets jaunes' eisen dat de verhoging van de taksen op brandstof wordt ingetrokken en dat de koopkracht wordt verhoogd.

Belga Image
© Belga Image
Belga Image
© Belga Image

Vernielingen

In de hoofdstad zette de politie traangas en het waterkanon in om de massa in de hand te houden. Gemaskerde manifestanten wierpen barricades op, vernielden stadsmeubilair en gooiden met stenen en andere voorwerpen naar de politie. Ze trachtten door versperringen te breken om tot bij het Elysée te geraken, een zone waar niet betoogd mocht worden.

Bij de schermutselingen vielen 24 gewonden, onder wie vijf bij de politie, volgens de prefectuur. Zondagochtend verwijderde een graafmachine de laatste barricades. Bushokjes zijn vernield en verschillende etalages gingen aan diggelen.

Belga Image
© Belga Image
Belga Image
© Belga Image

In Parijs is 'de schade beperkt. Het gaat om materiële zaken, dat is het belangrijkste', zei Castaner. Hij schreef het geweld toe aan 'oproerkraaiers van extreemrechts' die de oproep beantwoorden van de uiterst rechtse Marine Le Pen.

In het zuidoosten van Frankrijk zijn nog steeds 'gele hesjes' aanwezig in de Var en de Vaucluse, vlakbij op- en afritten van autosnelwegen die deels of volledig geblokkeerd zijn. In het zuidwesten zette de mobilisatie voort, met filterblokkades in de buurt van winkelcentra of op strategische rotondes. Een harde kern van 'gele hesjes' houdt nog steeds stand op de A10.

'Dank aan onze ordetroepen voor hun moed en professionalisme. Schande aan hen die hen aanvielen. Schande aan hen die geweld tegen andere burgers en journalisten gebruikten. Schande aan hen die verkozenen trachtten te intimideren. Geen plaats voor dit geweld in de Republiek', twitterde de president. De Franse minister van Binnenlandse Zaken, Christophe Castaner, stelde tegenover de pers het geweld in verscheidene steden in Frankrijk aan de kaak. Hij zei dat 130 mensen werden opgepakt, van wie 42 in Parijs. Volgens de minister werden zaterdag om 17 uur 106.301 'gele hesjes' geteld over heel Frankrijk, waarvan 8.000 in Parijs, tegen 282.710 vorige zaterdag. Er werden in heel Frankrijk 1.619 acties geteld. De 'gilets jaunes' eisen dat de verhoging van de taksen op brandstof wordt ingetrokken en dat de koopkracht wordt verhoogd. In de hoofdstad zette de politie traangas en het waterkanon in om de massa in de hand te houden. Gemaskerde manifestanten wierpen barricades op, vernielden stadsmeubilair en gooiden met stenen en andere voorwerpen naar de politie. Ze trachtten door versperringen te breken om tot bij het Elysée te geraken, een zone waar niet betoogd mocht worden.Bij de schermutselingen vielen 24 gewonden, onder wie vijf bij de politie, volgens de prefectuur. Zondagochtend verwijderde een graafmachine de laatste barricades. Bushokjes zijn vernield en verschillende etalages gingen aan diggelen. In Parijs is 'de schade beperkt. Het gaat om materiële zaken, dat is het belangrijkste', zei Castaner. Hij schreef het geweld toe aan 'oproerkraaiers van extreemrechts' die de oproep beantwoorden van de uiterst rechtse Marine Le Pen. In het zuidoosten van Frankrijk zijn nog steeds 'gele hesjes' aanwezig in de Var en de Vaucluse, vlakbij op- en afritten van autosnelwegen die deels of volledig geblokkeerd zijn. In het zuidwesten zette de mobilisatie voort, met filterblokkades in de buurt van winkelcentra of op strategische rotondes. Een harde kern van 'gele hesjes' houdt nog steeds stand op de A10.