De oppervlakte van de teeltgrond voor papaver, de plant waarin opium zit en waarvan onder meer heroïne gemaakt wordt, is in Afghanistan opnieuw naar een recordniveau gestegen. 224.000 hectare papaver is er dit jaar geteeld, een stijging met 7 procent in vergelijking met vorig jaar. Dat blijkt uit het jaarlijkse rapport van het bureau van de Verenigde Naties bevoegd voor drugs en criminaliteit (UNODC), dat woensdag gepubliceerd werd.

Beleid Washington mislukt

Het nieuwe record geeft aan dat de antidrugspolitiek van Washington mislukt is, net nu de Navo zich klaarmaakt om zijn gevechtstroepen uit het land terug te trekken. Ruim 80 procent van de wereldwijde productie van opium komt uit Afghanistan. Sinds 2002, het jaar na de Amerikaanse inval, is de oppervlakte bestemd voor de papaverteelt verdrievoudigd. De Verenigde Staten hebben miljarden dollars geïnvesteerd om die teelt een halt toe te roepen, maar tevergeefs.

Taliban

Vooral in het zuiden, dat gecontroleerd wordt door de taliban, blijft papaver bloeien. "Het land zal zich alleen moeten redden, en zal de kwestie van de criminalisering van zijn economie en zijn beleid als een prioriteit moeten behandelen", aldus Jean-Luc Lemahieu van UNODC. De gewapende strijd van de taliban tegen het regime in Kaboel wordt mee gefinancierd door de belastingopbrengsten uit de papaverteelt. (Belga/WB)

De oppervlakte van de teeltgrond voor papaver, de plant waarin opium zit en waarvan onder meer heroïne gemaakt wordt, is in Afghanistan opnieuw naar een recordniveau gestegen. 224.000 hectare papaver is er dit jaar geteeld, een stijging met 7 procent in vergelijking met vorig jaar. Dat blijkt uit het jaarlijkse rapport van het bureau van de Verenigde Naties bevoegd voor drugs en criminaliteit (UNODC), dat woensdag gepubliceerd werd. Het nieuwe record geeft aan dat de antidrugspolitiek van Washington mislukt is, net nu de Navo zich klaarmaakt om zijn gevechtstroepen uit het land terug te trekken. Ruim 80 procent van de wereldwijde productie van opium komt uit Afghanistan. Sinds 2002, het jaar na de Amerikaanse inval, is de oppervlakte bestemd voor de papaverteelt verdrievoudigd. De Verenigde Staten hebben miljarden dollars geïnvesteerd om die teelt een halt toe te roepen, maar tevergeefs. Vooral in het zuiden, dat gecontroleerd wordt door de taliban, blijft papaver bloeien. "Het land zal zich alleen moeten redden, en zal de kwestie van de criminalisering van zijn economie en zijn beleid als een prioriteit moeten behandelen", aldus Jean-Luc Lemahieu van UNODC. De gewapende strijd van de taliban tegen het regime in Kaboel wordt mee gefinancierd door de belastingopbrengsten uit de papaverteelt. (Belga/WB)