"We zijn klaar om vanaf 2018 met de uitwisseling te beginnen zoals dat is opgenomen in de conventie" van de OESO tegen de fiscale fraude", aldus de Panamese vicepresidente Isabel de Saint Malo. Die conventie werd in oktober 2016 door Panama geratificeerd. Naast Panama, dat onder druk werd gezet om te tekenen, hebben 104 landen, waaronder België, de conventie ondertekend, die de landen oplegt om fiscale informatie uit te wisselen. Het Centraal-Amerikaanse land sloot ook een gelijkaardig bilateraal akkoord met de Verenigde Staten, "dat van kracht wordt in september 2017".

De vicepresidente verklaarde ook dat haar land in de komende weken een nieuwe evaluatie zal indien bij de OESO, om te bewijzen dat er vooruitgang werd geboekt. "Panama respecteert de hoogste internationale standaarden rond de fiscale transparantie. We zouden graag hebben dat onze partners dat erkennen", aldus de Saint Malo nog.

Panama vraagt nog om verwijderd te worden van de Franse lijst van landen die "niet coöpereren" rond fiscale materie. Het land werd daar op geplaatst na de onthulling van de Panama Papers in april 2016. Uit de miljoenen gelekte documenten, die in ons land werden onderzocht door journalisten van De Tijd, Le Soir en Knack, bleek dat honderden persoonlijkheden van over heel de wereld via het Panamese advocatenkantoor Mossack Fonseca rekeningen geopend hadden in belastingsparadijzen of er vennootschappen hebben opgezet.

"We zijn klaar om vanaf 2018 met de uitwisseling te beginnen zoals dat is opgenomen in de conventie" van de OESO tegen de fiscale fraude", aldus de Panamese vicepresidente Isabel de Saint Malo. Die conventie werd in oktober 2016 door Panama geratificeerd. Naast Panama, dat onder druk werd gezet om te tekenen, hebben 104 landen, waaronder België, de conventie ondertekend, die de landen oplegt om fiscale informatie uit te wisselen. Het Centraal-Amerikaanse land sloot ook een gelijkaardig bilateraal akkoord met de Verenigde Staten, "dat van kracht wordt in september 2017". De vicepresidente verklaarde ook dat haar land in de komende weken een nieuwe evaluatie zal indien bij de OESO, om te bewijzen dat er vooruitgang werd geboekt. "Panama respecteert de hoogste internationale standaarden rond de fiscale transparantie. We zouden graag hebben dat onze partners dat erkennen", aldus de Saint Malo nog. Panama vraagt nog om verwijderd te worden van de Franse lijst van landen die "niet coöpereren" rond fiscale materie. Het land werd daar op geplaatst na de onthulling van de Panama Papers in april 2016. Uit de miljoenen gelekte documenten, die in ons land werden onderzocht door journalisten van De Tijd, Le Soir en Knack, bleek dat honderden persoonlijkheden van over heel de wereld via het Panamese advocatenkantoor Mossack Fonseca rekeningen geopend hadden in belastingsparadijzen of er vennootschappen hebben opgezet.