Abbas verzet zich tegen het Midden-Oostenplan van de Amerikaanse president Donald Trump en ziet het als een inbreuk op de Oslo-akkoorden van 1993. Het plan houdt de annexatie door Israël in van delen van de bezette Westelijke Jordaanoever. De Palestijnen zouden een eigen staat krijgen, gekoppeld aan massale financiële steun. Jeruzalem is in het plan 'de ondeelbare hoofdstad van Israël'.

Arabische Liga

Ook de Arabische Liga is neit te spreken over het plan. 'Het plan leidt tot een toestand die neerkomt op een staat met twee klassen van burgers, apartheid dus, waarbij de Palestijnen tweederangsburgers zouden zijn zonder basisburgerrechten', klonk het na een spoedbijeenkomst in de Egyptische hoofdstad Caïro. Het Amerikaanse voorstel 'brengt geen stabiliteit en werkt niet aan vrede, maar legt de kiemen voor nog 100 jaar conflict en leed', aldus nog Ahmed Aboul Gheit.

'De twee partijen zouden zelf moeten onderhandelen om een oplossing te vinden die aanvaardbaar is voor beide.' Het plan van Trump bepaalt dat Israël de controle krijgt over de Westelijke Jordaanoever en de Jordaanvallei, net als over belangrijke heilige sites in Jeruzalem. Palestijnse vluchtelingen zouden niet het recht krijgen om terug te keren, maar er zou wel een Palestijnse staat worden opgericht.

Abbas verzet zich tegen het Midden-Oostenplan van de Amerikaanse president Donald Trump en ziet het als een inbreuk op de Oslo-akkoorden van 1993. Het plan houdt de annexatie door Israël in van delen van de bezette Westelijke Jordaanoever. De Palestijnen zouden een eigen staat krijgen, gekoppeld aan massale financiële steun. Jeruzalem is in het plan 'de ondeelbare hoofdstad van Israël'.Arabische LigaOok de Arabische Liga is neit te spreken over het plan. 'Het plan leidt tot een toestand die neerkomt op een staat met twee klassen van burgers, apartheid dus, waarbij de Palestijnen tweederangsburgers zouden zijn zonder basisburgerrechten', klonk het na een spoedbijeenkomst in de Egyptische hoofdstad Caïro. Het Amerikaanse voorstel 'brengt geen stabiliteit en werkt niet aan vrede, maar legt de kiemen voor nog 100 jaar conflict en leed', aldus nog Ahmed Aboul Gheit. 'De twee partijen zouden zelf moeten onderhandelen om een oplossing te vinden die aanvaardbaar is voor beide.' Het plan van Trump bepaalt dat Israël de controle krijgt over de Westelijke Jordaanoever en de Jordaanvallei, net als over belangrijke heilige sites in Jeruzalem. Palestijnse vluchtelingen zouden niet het recht krijgen om terug te keren, maar er zou wel een Palestijnse staat worden opgericht.