Als adjunct van de sterke man van Hamas, Jahya Sinoear, heeft Khalil al-Hajja maandag beklemtoond dat de beweging, die Gaza controleert, generlei de wapens zal neerleggen. Een ontwapening is voor Hamas een 'rode lijn'.

Tegenover journalisten in Gaza zei hij zelfs dat men activisten van Hamas op de Westelijke Jordaanoever weer zal bewapenen. 'Het is ons recht de bezetting (door Israël) te bekampen, totdat die eindigt', zei hij.

Na meer dan twaalf jaar broedertwist hebben Hamas en de Fatah van Palestijns president Mahmoed Abbas op 12 oktober in Caïro een verzoeningsakkoord ondertekend. De regering van Abbas, die tot nu toe enkel de Westelijke Jordaanoever controleert, zou tegen vrijdag ook het bestuur van Gaza overnemen. Maar dit proces verloopt met horten en stoten.

Abbas streeft eengemaakte veiligheidstroepen na, ook in de Gazastrook, onder controle van de Palestijnse Autoriteit.

Vorige week raakten Fatah en Hamas, alsmede elf andere facties, het er bij nieuwe gesprekken in Caïro over eens tegen einde 2018 presidents- en parlementsverkiezingen te houden. Gelijkaardige akkoorden liepen in het verleden evenwel steeds weer spaak.

De Palestijnse minister voor Civiele Aangelegenheden Hoessein al-Sjeikh heeft in het weekeinde Hamas aangewreven de overdracht van de macht over Gaza voor zich uit te schuiven. Die overdracht is voor 1 december gepland, maar er is nog slechts 'vijf procent van het daarvoor vereiste werk gedaan', zei de minister op de Palestijnse televisie. Hamas is blijkbaar niet bereid zijn veiligheidscontrole op te geven.

Tegelijk zei al-Sjeikh dat het 'beter is langzaam vooruit te gaan en veel te bereiken, dan snel te gaan en te mislukken'.

Als adjunct van de sterke man van Hamas, Jahya Sinoear, heeft Khalil al-Hajja maandag beklemtoond dat de beweging, die Gaza controleert, generlei de wapens zal neerleggen. Een ontwapening is voor Hamas een 'rode lijn'. Tegenover journalisten in Gaza zei hij zelfs dat men activisten van Hamas op de Westelijke Jordaanoever weer zal bewapenen. 'Het is ons recht de bezetting (door Israël) te bekampen, totdat die eindigt', zei hij. Na meer dan twaalf jaar broedertwist hebben Hamas en de Fatah van Palestijns president Mahmoed Abbas op 12 oktober in Caïro een verzoeningsakkoord ondertekend. De regering van Abbas, die tot nu toe enkel de Westelijke Jordaanoever controleert, zou tegen vrijdag ook het bestuur van Gaza overnemen. Maar dit proces verloopt met horten en stoten. Abbas streeft eengemaakte veiligheidstroepen na, ook in de Gazastrook, onder controle van de Palestijnse Autoriteit. Vorige week raakten Fatah en Hamas, alsmede elf andere facties, het er bij nieuwe gesprekken in Caïro over eens tegen einde 2018 presidents- en parlementsverkiezingen te houden. Gelijkaardige akkoorden liepen in het verleden evenwel steeds weer spaak. De Palestijnse minister voor Civiele Aangelegenheden Hoessein al-Sjeikh heeft in het weekeinde Hamas aangewreven de overdracht van de macht over Gaza voor zich uit te schuiven. Die overdracht is voor 1 december gepland, maar er is nog slechts 'vijf procent van het daarvoor vereiste werk gedaan', zei de minister op de Palestijnse televisie. Hamas is blijkbaar niet bereid zijn veiligheidscontrole op te geven. Tegelijk zei al-Sjeikh dat het 'beter is langzaam vooruit te gaan en veel te bereiken, dan snel te gaan en te mislukken'.