Dat is beslist door de Israëlische minister van Defensie Moshe Ya'alon, schrijft de Israëlische krant Haaretz. De maatregel komt er volgens de krant onder druk van de kolonisten. Het Israëlische ministerie van Defensie heeft het nieuws nog niet bevestigd.

Controlepost

Honderden Palestijnen met een arbeidsvergunning gaan elke dag werken in Israël, voornamelijk op bouwwerven. Om ernaar toe te gaan, zijn ze verplicht om een controlepost te passeren in de buurt van Qalqiliya, in het noorden van de bezette Westelijke Jordaanoever.

Volgens de nieuwe maatregel zouden ze vanaf volgende maand ook bij terugkeer moeten 'prikken' aan hetzelfde controlepunt, wat tot nog toe niet het geval was. Concreet zullen ze niet meer de bussen kunnen nemen waarmee de kolonisten van de grote steden in Israël naar de kolonies rijden.

De kolonisten op de Westelijke Jordaanoever eisen de maatregel al jaren. Zij verwijzen naar de veiligheidsrisico's en het onrespectvolle gedrag van Palestijnen ten opzichte van Israëlische vrouwen. (Belga/KVDA)

Dat is beslist door de Israëlische minister van Defensie Moshe Ya'alon, schrijft de Israëlische krant Haaretz. De maatregel komt er volgens de krant onder druk van de kolonisten. Het Israëlische ministerie van Defensie heeft het nieuws nog niet bevestigd.Honderden Palestijnen met een arbeidsvergunning gaan elke dag werken in Israël, voornamelijk op bouwwerven. Om ernaar toe te gaan, zijn ze verplicht om een controlepost te passeren in de buurt van Qalqiliya, in het noorden van de bezette Westelijke Jordaanoever. Volgens de nieuwe maatregel zouden ze vanaf volgende maand ook bij terugkeer moeten 'prikken' aan hetzelfde controlepunt, wat tot nog toe niet het geval was. Concreet zullen ze niet meer de bussen kunnen nemen waarmee de kolonisten van de grote steden in Israël naar de kolonies rijden. De kolonisten op de Westelijke Jordaanoever eisen de maatregel al jaren. Zij verwijzen naar de veiligheidsrisico's en het onrespectvolle gedrag van Palestijnen ten opzichte van Israëlische vrouwen. (Belga/KVDA)