Een paar maanden geleden waren de rivaliserende organisaties Fatah (van Abbas) en Hamas het al eens geworden over het houden van nieuwe verkiezingen. Bij de vorige parlementsverkiezingen in 2006 boekte het radicaalislamitische Hamas een grote overwinning, waardoor de verdeeldheid tussen de Palestijnen verder toenam. Het kwam een jaar na de laatste verkiezingen zelfs tot een gewapend conflict, waarbij Hamas de Gazastrook veroverde.

Het is nog steeds de dominante groep in die geïsoleerde, aan Israël en Egypte grenzende kustregio aan de Middellandse Zee. Fatah daarentegen is meer aanwezig op de Westelijke Jordaanoever.

Het overleg tussen de rivalen zou een nieuwe impuls hebben gekregen toen Israël akkoorden sloot met onder meer de Arabische landen Bahrein en de Verenigde Arabische Emiraten. Dat leidde tot onvrede onder de Palestijnen, die zich verraden voelen.

Een paar maanden geleden waren de rivaliserende organisaties Fatah (van Abbas) en Hamas het al eens geworden over het houden van nieuwe verkiezingen. Bij de vorige parlementsverkiezingen in 2006 boekte het radicaalislamitische Hamas een grote overwinning, waardoor de verdeeldheid tussen de Palestijnen verder toenam. Het kwam een jaar na de laatste verkiezingen zelfs tot een gewapend conflict, waarbij Hamas de Gazastrook veroverde. Het is nog steeds de dominante groep in die geïsoleerde, aan Israël en Egypte grenzende kustregio aan de Middellandse Zee. Fatah daarentegen is meer aanwezig op de Westelijke Jordaanoever. Het overleg tussen de rivalen zou een nieuwe impuls hebben gekregen toen Israël akkoorden sloot met onder meer de Arabische landen Bahrein en de Verenigde Arabische Emiraten. Dat leidde tot onvrede onder de Palestijnen, die zich verraden voelen.