Palestijnen kunnen in mei voor het eerst in 15 jaar naar de stembus

De Palestijnen kunnen dit jaar voor het eerst in vijftien jaar weer naar de stembus. Het kantoor van de Palestijnse president Abbas maakte bekend dat de parlementsverkiezingen op 22 mei worden gehouden en de presidentsverkiezingen op 31 juli.

Een paar maanden geleden waren de rivaliserende organisaties Fatah (van Abbas) en Hamas het al eens geworden over het houden van nieuwe verkiezingen. Bij de vorige parlementsverkiezingen in 2006 boekte het radicaalislamitische Hamas een grote overwinning, waardoor de verdeeldheid tussen de Palestijnen verder toenam. Het kwam een jaar na de laatste verkiezingen zelfs tot een gewapend conflict, waarbij Hamas de Gazastrook veroverde.

Het is nog steeds de dominante groep in die geïsoleerde, aan Israël en Egypte grenzende kustregio aan de Middellandse Zee. Fatah daarentegen is meer aanwezig op de Westelijke Jordaanoever.

Het overleg tussen de rivalen zou een nieuwe impuls hebben gekregen toen Israël akkoorden sloot met onder meer de Arabische landen Bahrein en de Verenigde Arabische Emiraten. Dat leidde tot onvrede onder de Palestijnen, die zich verraden voelen.

Partner Content