Overstromingen, stormen en bosbranden in de Verenigde Staten

Een gespecialiseerd fotograaf maakt beelden van de bosbrand. © Reuters

De Verenigde Staten worden momenteel getroffen door extreme weersomstandigheden. In het zuidoosten zijn er overstromingen door verschillende zware stormen, in Texas worden sneeuwstormen verwacht en in Californië woeden er bosbranden.

Door tornado’s in onder meer de zuidoostelijke staten Mississippi en Alabama zijn vrijdag zeventien mensen om het leven gekomen. Verschillende huizen werden er vernield. Door de hevige regenval vreest men bovendien voor overstromingen.

In Alabama is de noodtoestand afgekondigd. In Elba, een 150-tal kilometer ten zuiden van Birmingham, vreest men dat de rivier buiten zijn oevers zal treden. In Birmingham, de grootste stad in Alabama, viel op vrijdag in drie uur tijd 10 centimeter regen. Wegen en bruggen in Alabama zijn niet toegankelijk door het wassende water, aldus weerdienst AccuWeather.

Het stormweer verplaatst zich momenteel in noordoostelijke richting. Verwacht wordt dat de temperaturen daardoor recordhoogtes zullen bereiken, en dat het vliegverkeer verstoord zal worden.

In het noorden van Texas, delen van Oklahoma, het zuidwesten van Kansas en het westen van New Mexico worden dan weer sneeuwstormen verwacht en ijskoude regenbuien.

In Californië, ten slotte, is ten noorden van de kuststad Ventura ongeveer 500 hectare natuur vernield door branden. Het vuur ontstond op kerstavond en verspreidde zich snel door de hevige wind, die snelheden behaalde tot 80 kilometer per uur. Niemand raakte gewond en er werden geen woningen beschadigd, aldus Los Angeles Times. (Belga/WK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content