De busramp in het Zwitserse Sierre eiste 28 slachtoffers, onder wie 22 kinderen uit scholen in Lommel en Heverlee, 24 anderen raakten gewond. Wat het "ongeval" betreft zijn er parallellen in het abnormale traject van de bus met twee bewuste stuurbewegingen die de crash voor gevolg hadden, het uitblijven van een remmaneuver en het aanhouden van de snelheid van de bus.

Al die dingen bleken bij een reconstructie van de ramprit door het onafhankelijke onderzoeksbureau IFS in juli 2014. "Voorts is er het gebruik van een antidepressivum dat in deze beide ongevallen een rol kan hebben gespeeld", zegt Knoester.

"Opvallend is dat het Duitse gerecht meteen in de woning van de copiloot op zoek ging naar aanwijzingen van zijn ziektebeeld en bijvoorbeeld ook zijn pc onderzoekt. De ouders hebben in de zaak Sierre gevraagd om ook op zoek te gaan naar aanwijzingen over ziekte en medicijnengebruik, onder meer via dna-onderzoek, maar het Zwitserse gerecht is daar doof voor gebleven."

Niet langer dan enkele dagen geleden kreeg een groep ouders die beroep hadden aangetekend tegen het afsluiten van het gerechtelijk onderzoek door het lokale parket in Zwitserland, nul op rekest. Maar de ouders laten zich hierdoor volgens advocaat Knoester niet afschrikken. "We bestuderen de uitspraak van de rechter in Wallis en zullen wellicht in beroep gaan tegen de stelling dat er geen onderzoek mogelijk is omdat de chauffeur overleden is. In het geval van de vliegtuigcrash wordt wél alles in het werk gesteld om te onderzoeken hoe het ongeval is kunnen gebeuren."

"Uiteindelijk willen de ouders en hun advocaat de zaak ook laten behandelen door het Europees Hof voor de Rechten van de Mens met als standpunt dat alles moeten worden gedaan om de oorzaak te achterhalen en om herhaling van dit soort ongevallen te voorkomen", zegt Job Knoester.

(Belga/TE)

De busramp in het Zwitserse Sierre eiste 28 slachtoffers, onder wie 22 kinderen uit scholen in Lommel en Heverlee, 24 anderen raakten gewond. Wat het "ongeval" betreft zijn er parallellen in het abnormale traject van de bus met twee bewuste stuurbewegingen die de crash voor gevolg hadden, het uitblijven van een remmaneuver en het aanhouden van de snelheid van de bus. Al die dingen bleken bij een reconstructie van de ramprit door het onafhankelijke onderzoeksbureau IFS in juli 2014. "Voorts is er het gebruik van een antidepressivum dat in deze beide ongevallen een rol kan hebben gespeeld", zegt Knoester. "Opvallend is dat het Duitse gerecht meteen in de woning van de copiloot op zoek ging naar aanwijzingen van zijn ziektebeeld en bijvoorbeeld ook zijn pc onderzoekt. De ouders hebben in de zaak Sierre gevraagd om ook op zoek te gaan naar aanwijzingen over ziekte en medicijnengebruik, onder meer via dna-onderzoek, maar het Zwitserse gerecht is daar doof voor gebleven."Niet langer dan enkele dagen geleden kreeg een groep ouders die beroep hadden aangetekend tegen het afsluiten van het gerechtelijk onderzoek door het lokale parket in Zwitserland, nul op rekest. Maar de ouders laten zich hierdoor volgens advocaat Knoester niet afschrikken. "We bestuderen de uitspraak van de rechter in Wallis en zullen wellicht in beroep gaan tegen de stelling dat er geen onderzoek mogelijk is omdat de chauffeur overleden is. In het geval van de vliegtuigcrash wordt wél alles in het werk gesteld om te onderzoeken hoe het ongeval is kunnen gebeuren.""Uiteindelijk willen de ouders en hun advocaat de zaak ook laten behandelen door het Europees Hof voor de Rechten van de Mens met als standpunt dat alles moeten worden gedaan om de oorzaak te achterhalen en om herhaling van dit soort ongevallen te voorkomen", zegt Job Knoester. (Belga/TE)