Het conflict draait om de betwiste grenszone rond de 900 jaar oude hindoetempel Preah Vihear, in het Dongrekgebergte tussen Thailand en Cambodja.

UNESCO

Het Internationaal Gerechtshof wees de tempel in 1962 toe aan Cambodja, maar de soevereiniteit over het gebied rond de tempel wordt al decennialang betwist. De grens tussen Cambodja en Thailand is nooit volledig vastgelegd.

In 2008 laaide het conflict op, nadat UNESCO de tempel op zijn lijst van werelderfgoedsites plaatste. Thailand reageerde woedend op die beslissing.

Schuld

Om nog onduidelijke redenen braken vrijdag opnieuw tot gewelddadige confrontaties uit. Beide landen geven elkaar de schuld voor het incident. Volgens Pnom Penh heeft een Thais bombardement een vleugel van de oude tempel beschadigd, maar Bangkok ontkent dat.

De nieuwe gevechten zijn de ergste sinds april 2009. Ondanks een akkoord zaterdag over een staakt-het-vuren is er maandag opnieuw een schotenwisseling geweest in het gebied.

Onder meer de ASEAN, de vereniging van Zuidoost-Aziatische landen, gaat proberen om een diplomatieke oplossing te vinden voor het aanslepende grensconflict. De Verenigde Naties en China hebben beide landen al opgeroepen tot terughoudendheid.

Het conflict draait om de betwiste grenszone rond de 900 jaar oude hindoetempel Preah Vihear, in het Dongrekgebergte tussen Thailand en Cambodja. UNESCO Het Internationaal Gerechtshof wees de tempel in 1962 toe aan Cambodja, maar de soevereiniteit over het gebied rond de tempel wordt al decennialang betwist. De grens tussen Cambodja en Thailand is nooit volledig vastgelegd. In 2008 laaide het conflict op, nadat UNESCO de tempel op zijn lijst van werelderfgoedsites plaatste. Thailand reageerde woedend op die beslissing. Schuld Om nog onduidelijke redenen braken vrijdag opnieuw tot gewelddadige confrontaties uit. Beide landen geven elkaar de schuld voor het incident. Volgens Pnom Penh heeft een Thais bombardement een vleugel van de oude tempel beschadigd, maar Bangkok ontkent dat. De nieuwe gevechten zijn de ergste sinds april 2009. Ondanks een akkoord zaterdag over een staakt-het-vuren is er maandag opnieuw een schotenwisseling geweest in het gebied. Onder meer de ASEAN, de vereniging van Zuidoost-Aziatische landen, gaat proberen om een diplomatieke oplossing te vinden voor het aanslepende grensconflict. De Verenigde Naties en China hebben beide landen al opgeroepen tot terughoudendheid.