Terroristenleider Osama bin Laden is zondag met een schot in het hoofd gedood, in een operatie in Pakistan waarbij Amerikaanse speciale eenheden werden ingezet. Dat meldt de zender CNN op basis van leden van het Congres, die door het Witte Huis zijn geïnformeerd.

Gemeenschappelijke operatieIntussen bevestigt de Pakistaanse veiligheidsdienst de dood van Bin Laden. Volgens het hoofd van de veiligheidsdienst werd de terroristenleider gedood tijdens een gemeenschappelijke operatie van Amerikaanse en Pakistaanse troepen. Dat gebeurde in de stad Abbottabad, op zo'n honderd kilometer van Islamabad.

Verminkte gezicht

De Pakistaanse televisiezenders hebben het verminkte gezicht getoond van een man die voorgesteld wordt als Osama bin Laden. Hij werd om het leven gebracht in een Amerikaanse operatie in Pakistan. De tv kon wel het beeld niet voor echt verklaren. "De foto van het lijk van Osama bin Laden werd publiek gemaakt, het werd niet voor echt verklaard", zei de presentator van Geo TV, de belangrijkste nieuwszender van het land. De tv-zender toonde het bebloede gezicht, met ingedrukte oogkassen, van een man met een ruige, zwarte baard.

Speciale troepenVolgens de Pakistaanse veiligheidsdienst begon de operatie kort na middernacht plaatselijke tijd en duurde die vier uur. De operatie werd geleid door Amerikaanse speciale troepen. Pakistaanse eenheden ondersteunden de actie.

Vuurgevechten

Ook een zoon van Bin Laden en drie lijfwachten kwamen om het leven,aldus de Pakistaanse diensten. Drie echtgenotes, zes andere zonen en vier nauwe medewerkers werden opgepakt.

Ooggetuigen in Abbottabad vertellen in Pakistaanse media dat minstens drie helikopters aan de actie deelnamen. Er was sprake van hevige vuurgevechten. Eén van de helikopters zou bij de landing neergestort zijn. Pakistaanse soldaten sloten het gebied af.

Barack Obama
Op de Amerikaanse televisie heeft ook president Barack Obama de dood van Osama bin Laden bevestigd. Obama verwees naar de aanslagen van 11 september, die bijna tien jaar geleden in de VS plaatsvonden. Al Qaida lag aan de basis van die aanslagen en Osama bin Laden leidde de organisatie, aldus Obama. Hij beklemtoonde dat de zoektocht naar bin Laden voor hem een "topprioriteit" was.

De Amerikaanse special forces die bin Laden hebben gedood, hebben ook zijn lichaam in beslag genomen. "Gerechtigheid is geschied", verklaarde de Amerikaanse president. Buiten het Witte Huis hadden zich tientallen mensen verzameld die hun vreugde uitschreeuwden. Ze riepen "USA, USA". (Belga/AFPEE)

Terroristenleider Osama bin Laden is zondag met een schot in het hoofd gedood, in een operatie in Pakistan waarbij Amerikaanse speciale eenheden werden ingezet. Dat meldt de zender CNN op basis van leden van het Congres, die door het Witte Huis zijn geïnformeerd.Gemeenschappelijke operatieIntussen bevestigt de Pakistaanse veiligheidsdienst de dood van Bin Laden. Volgens het hoofd van de veiligheidsdienst werd de terroristenleider gedood tijdens een gemeenschappelijke operatie van Amerikaanse en Pakistaanse troepen. Dat gebeurde in de stad Abbottabad, op zo'n honderd kilometer van Islamabad.Verminkte gezicht De Pakistaanse televisiezenders hebben het verminkte gezicht getoond van een man die voorgesteld wordt als Osama bin Laden. Hij werd om het leven gebracht in een Amerikaanse operatie in Pakistan. De tv kon wel het beeld niet voor echt verklaren. "De foto van het lijk van Osama bin Laden werd publiek gemaakt, het werd niet voor echt verklaard", zei de presentator van Geo TV, de belangrijkste nieuwszender van het land. De tv-zender toonde het bebloede gezicht, met ingedrukte oogkassen, van een man met een ruige, zwarte baard. Speciale troepenVolgens de Pakistaanse veiligheidsdienst begon de operatie kort na middernacht plaatselijke tijd en duurde die vier uur. De operatie werd geleid door Amerikaanse speciale troepen. Pakistaanse eenheden ondersteunden de actie. Vuurgevechten Ook een zoon van Bin Laden en drie lijfwachten kwamen om het leven,aldus de Pakistaanse diensten. Drie echtgenotes, zes andere zonen en vier nauwe medewerkers werden opgepakt. Ooggetuigen in Abbottabad vertellen in Pakistaanse media dat minstens drie helikopters aan de actie deelnamen. Er was sprake van hevige vuurgevechten. Eén van de helikopters zou bij de landing neergestort zijn. Pakistaanse soldaten sloten het gebied af. Barack Obama Op de Amerikaanse televisie heeft ook president Barack Obama de dood van Osama bin Laden bevestigd. Obama verwees naar de aanslagen van 11 september, die bijna tien jaar geleden in de VS plaatsvonden. Al Qaida lag aan de basis van die aanslagen en Osama bin Laden leidde de organisatie, aldus Obama. Hij beklemtoonde dat de zoektocht naar bin Laden voor hem een "topprioriteit" was. De Amerikaanse special forces die bin Laden hebben gedood, hebben ook zijn lichaam in beslag genomen. "Gerechtigheid is geschied", verklaarde de Amerikaanse president. Buiten het Witte Huis hadden zich tientallen mensen verzameld die hun vreugde uitschreeuwden. Ze riepen "USA, USA". (Belga/AFPEE)