'Op vlak van coördinatie is er het Caribisch agentschap voor rampenbeheersing (CDEMA) die de humanitaire respons regelt', aldus een woordvoerder van de het VN-bureau voor humanitaire zaken (OCHA) Jens Laerke, tijdens een persconferentie in Genève.

Het CDEMA heeft al twee evaluatieteams naar de eilanden gestuurd om de noden van de bevolking te evalueren, waaraan aan ook experts van het Wereldvoedselprogramma van de VN deelnemen. 'We wachten op de toestemming van de overheid om de evaluatie te starten op het terrein', aldus Laerke.

Het Wereldvoedselprogramma verwacht dat 14.000 mensen op het eiland Abaco voedselhulp nodig hebben, en 47.000 anderen op het eiland Grand Bahama. Voor definitieve cijfers is het echter wachten op de evaluatie op het terrein. De Wereldgezondheidsorganisatie houdt zich klaar om medische noodbrigades te sturen, aldus een woordvoerder.

Vijf doden

Door de orkaan, die aan land kwam als een orkaan van categorie vijf, kwamen op de Bahama's al vijf mensen om het leven. De eerste minister spreekt van een 'historische tragedie' voor zijn archipel.

Ondertussen blijft de orkaan, die is afgezwakt tot categorie drie, hangen boven het eiland Grand Bahama. De regio zou dan nog voor een groot deel van de dag geteisterd worden door hevige regen en catastrofale winden, aldus het Amerikaanse nationale orkaancentrum (NHC).

Verenigde Staten

Ook in de Verenigde Staten hebben miljoenen mensen de opdracht gekregen om te evacueren, in de staten Florida, Georgia en South Carolina, waar de orkaan de komende dagen wordt verwacht.

'Op vlak van coördinatie is er het Caribisch agentschap voor rampenbeheersing (CDEMA) die de humanitaire respons regelt', aldus een woordvoerder van de het VN-bureau voor humanitaire zaken (OCHA) Jens Laerke, tijdens een persconferentie in Genève. Het CDEMA heeft al twee evaluatieteams naar de eilanden gestuurd om de noden van de bevolking te evalueren, waaraan aan ook experts van het Wereldvoedselprogramma van de VN deelnemen. 'We wachten op de toestemming van de overheid om de evaluatie te starten op het terrein', aldus Laerke. Het Wereldvoedselprogramma verwacht dat 14.000 mensen op het eiland Abaco voedselhulp nodig hebben, en 47.000 anderen op het eiland Grand Bahama. Voor definitieve cijfers is het echter wachten op de evaluatie op het terrein. De Wereldgezondheidsorganisatie houdt zich klaar om medische noodbrigades te sturen, aldus een woordvoerder. Vijf dodenDoor de orkaan, die aan land kwam als een orkaan van categorie vijf, kwamen op de Bahama's al vijf mensen om het leven. De eerste minister spreekt van een 'historische tragedie' voor zijn archipel. Ondertussen blijft de orkaan, die is afgezwakt tot categorie drie, hangen boven het eiland Grand Bahama. De regio zou dan nog voor een groot deel van de dag geteisterd worden door hevige regen en catastrofale winden, aldus het Amerikaanse nationale orkaancentrum (NHC). Verenigde StatenOok in de Verenigde Staten hebben miljoenen mensen de opdracht gekregen om te evacueren, in de staten Florida, Georgia en South Carolina, waar de orkaan de komende dagen wordt verwacht.