De politie is tussenbeide moeten komen in het belangrijkste detentiecentrum voor immigranten in Griekenland, dichtbij Athene, vanwege een opstand. Dat zeggen de autoriteiten.

Op beelden van de Griekse televisie was te zien hoe er brand woedde in het detentiecentrum van Amygdaleza, waar honderden immigranten opgesloten zijn, het merendeel van Aziatische afkomst. Volgens de Bitse openbare omroep BBC gooiden de immigranten met stenen naar de politie en staken ze hun bedden in brand.

De rellen zouden begonnen zijn toen bekendraakte dat de maximumtermijn waarbinnen de immigranten kunnen opgesloten blijven, uitgebreid werd van een twaalf naar achttien maanden.

Misbruiken

Het kamp van Amygdaleza is een van de detentiecentra voor immigranten zonder papieren die in 2012 werden opgericht om hen beter te kunnen repatriëren. Mensenrechtenorganisaties beschuldigen de politie van misbruiken tegen de immigranten in de kampen. De organisaties zeggen dat de immigranten geen medische zorg krijgen.

Afgelopen week verklaarde een linkse mensenrechtenbeweging, KEERFA, dat islamitische gedetineerden geslagen werden door hun bewakers terwijl ze aan het bidden waren. In juli klaagde KEERFA aan dat een Afghaan overleden was aan een longinfectie die maandenlang genegeerd werd door de bewakers.

Griekenland, met zijn uitgestrekte kustlijn, is een van de belangrijkste toegangspoorten tot Europa voor immigranten uit arme of door gewapende conflicten verscheurde landen in Afrika, het Midden-Oosten of het Indiase subcontinent. (Belga/EE)

De politie is tussenbeide moeten komen in het belangrijkste detentiecentrum voor immigranten in Griekenland, dichtbij Athene, vanwege een opstand. Dat zeggen de autoriteiten. Op beelden van de Griekse televisie was te zien hoe er brand woedde in het detentiecentrum van Amygdaleza, waar honderden immigranten opgesloten zijn, het merendeel van Aziatische afkomst. Volgens de Bitse openbare omroep BBC gooiden de immigranten met stenen naar de politie en staken ze hun bedden in brand. De rellen zouden begonnen zijn toen bekendraakte dat de maximumtermijn waarbinnen de immigranten kunnen opgesloten blijven, uitgebreid werd van een twaalf naar achttien maanden. Misbruiken Het kamp van Amygdaleza is een van de detentiecentra voor immigranten zonder papieren die in 2012 werden opgericht om hen beter te kunnen repatriëren. Mensenrechtenorganisaties beschuldigen de politie van misbruiken tegen de immigranten in de kampen. De organisaties zeggen dat de immigranten geen medische zorg krijgen. Afgelopen week verklaarde een linkse mensenrechtenbeweging, KEERFA, dat islamitische gedetineerden geslagen werden door hun bewakers terwijl ze aan het bidden waren. In juli klaagde KEERFA aan dat een Afghaan overleden was aan een longinfectie die maandenlang genegeerd werd door de bewakers. Griekenland, met zijn uitgestrekte kustlijn, is een van de belangrijkste toegangspoorten tot Europa voor immigranten uit arme of door gewapende conflicten verscheurde landen in Afrika, het Midden-Oosten of het Indiase subcontinent. (Belga/EE)